Hoppa till huvudinnehåll

Jordbruksminister Jari Leppä lovar att regeringen tar tag i skarvproblemet

Skarvar njuter i solen
Skarvar i massor på en ö i skärgården. Skarvar njuter i solen Bild: YLE/Patrik Enlund majsagrundet

Jordbruksminister Jari Leppä från Centern lovar att Finland tar tag i skarvproblemet. Det här svaret gav han till Svenska folkpartiets riksdagsledamot Anders Norrback.

Anders Norrback frågade jordbruksministern om vad staten ska göra åt skarvarna i samband med att riksdagen debatterade jordbruksbudgeten.

– Skarvskadorna är på sina håll märkbara för fisket. När blir det ersättningar för skadorna och när ska skarvproblemet åtgärdas?

En man med kort mörkt hår har en bekymrad min.
Anders Norrback sitter sin första period i riksdagen och har engagerat sig bland annat i jordbruksfrågor. Nu oroar han sig för skarvbeståndet. En man med kort mörkt hår har en bekymrad min. Bild: Yle/Juho Teir riksdagsval,Närpes,Valvaka,Svenska folkpartiet i Finland,anders norrback

Jordbruksminister Jari Leppä svarade Norrback att skarvfrågan egentligen hör under miljöministeriet, men tillade att jordbruksministern för diskussion om skarvarna med miljöminister Krista Mikkonen, De gröna.

– Det här är ett klart problem. Vi måste hitta en lösning för att lösa frågan.

Minister Leppä underströk att skarvpopulationen har ökat extremt snabbt.

Jari Leppä
Jordbruksminister Jari Leppä är ense med Anders Norrback om att skarvarna är ett allt större problem. Jari Leppä Bild: Laura Kotila, Statsrådets kansli Jari Leppä,minister

– Därför finns ett stort behov av att ta till nya åtgärder och vi går igenom läget med min kollega, miljöministern.

SFP är med i regeringen och Norrback riktade därför också i sitt inlägg ett tack till att budgeten innehåller mycket som ger bättre möjligheter för yrkesfiske.

Han lyfte speciellt upp att det finns medel för att ersätta fiskare för sälskador.