Hoppa till huvudinnehåll

Lojos nya stora gymnasium ska ha plats för över 1000 studerande

Lohjan yhteislyseon lukios barackskola i Lojo.
Lohjan Yhteislyseon lukios barackskola i Lojo. Lohjan yhteislyseon lukios barackskola i Lojo. Bild: Yle / Pia Santonen Lojo,Barack,grundskolan,utbildning,barackskola

Planerna för det stora gymnasiet Lohjan Yhteislyseon lukio går framåt. Skolan har haft omfattande problem med inomhusluften och är nu evakuerad till ett stort barackkomplex.

Lojo stad har beslutat att den gamla skolan ska renoveras så grundligt att den i praktiken motsvarar en ny modern skola som dessutom har plats också för andra funktioner.

Delar av den gamla skolan rivs som bäst. Stadens olika organ håller nu på med en genomgång av den viktiga projektplanen som beskriver vad som ska finnas i byggnaden, vilka arbeten det kräver och vad allt kostar.

800 elever, 9000 kvadratmeter och 11 miljoner euro

Skolan ska ha plats för 800 elever dagtid, 200 kvällsstuderande och deras lärare samt andra funktioner så som ungdomsverksamhet, föreningar och kommuninvånare.

Skolan blir 8 000 - 9 000 kvadratmeter stor och kostnaderna uppskattas till drygt 11 miljoner euro.

Som jämförelse kan man konstatera att nya kulturhuset i Karis ska bli endast en bråkdel av den storleken, under 2 000 kvadratmeter, men huset kommer kosta nästan lika mycket.

Nya Fokus beräknas kosta 10 miljoner euro varav staden Raseborg ska betala hälften.

Invigning i maj 2022

Arbetena med nya Lohjan Yhteislyseon lukio ska enligt planerna nu börja i januari 2021 och skolan kan tas i bruk i maj 2022.

Nämnden för serviceproduktion i Lojo vill nu höra vad nämnden för barn, unga och familjer tycker om projektplanen.

Nämnden för serviceproduktion i Lojo föreslår också att stadsstyrelsen och fullmäktige godkänner planen.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland