Hoppa till huvudinnehåll

Pjäsen Daniel Hjort har kallats Finlands Hamlet – författaren Josef Julius Wecksell levde hela sitt vuxna liv på mentalsjukhus

Pjäsen Daniel Hjort räknas ofta som det största finlandssvenska dramat. Vid succépremiären 1862 insjuknade dock den 24-åriga författaren Josef Julius Wecksell psykiskt. Han kom att tillbringa resten av sitt liv på Lappvikens sjukhus. Carl Mesterton filmatiserade Daniel Hjort på Åbo slott 100 år efter premiären.

Kungar, olycklig kärlek och hämnd

Pjäsen Daniel Hjort har ofta jämförts med Shakespeares Hamlet. Här finns, såsom i Hamlet, maktspel i kungliga korridorer, intriger, kärlek, hämnd och död, och dessutom en huvudperson som klassas som galen.

Daniel Hjort bygger på historiskt verkliga händelser, personer och miljöer.

Den utspelar sig på Åbo slott. Året är 1597. Vid den här tiden är Åbo det svenska rikets nästviktigaste stad efter Stockholm.

Det pågår en maktkamp mellan ättlingar till Gustav Vasa. Hertig Karl (senare Karl IX) belägrar Åbo slott för att driva ut kung Sigismunds här, som leds av en man vid namn Arvid Stålarm.

Samtidigt sker vid den här tiden ett bondeuppror (1596-1597) i Finland som leder till blodiga uppgörelser mellan bönder och kungamakten. Dessa strider kommer att kallas Klubbekriget.

Algot Böstman som Daniel Hjort i filmen med samma namn, 1962
Algot Böstman som Daniel Hjort i filmen med samma namn, 1962 Algot Böstman som Daniel Hjort i filmen med samma namn, 1962 Bild: Yle Screenshot Daniel Hjort (pjäs),Algot Böstman,1962,Carl Mesterton

Huvudpersonen Daniel Hjort är baserad på en verklig person, men Wecksell har tagit sig litterära friheter och skapat en fiktiv person.

Wecksells Daniel Hjort har vuxit upp som fosterbarn på Åbo slott tillsammans med familjen Karl Fleming. Karl Fleming, som hade större delen av den finländska adeln bakom sig, var trogen Sigismund. Han ansågs vara en hård man.

Daniel Hjort är olyckligt förälskad i Arvid Stålarms dotter Sigrid, som ska gifta sig med Karls son Johan Fleming, kung Sigismunds kammarherre.

Daniel Hjort får dessutom veta att hans riktiga pappa varit en av de ledande upprorsmakarna i Klubbekriget och att han har blivit dödad av kung Sigismunds soldater.

Han drabbas av en svår personlig kris, och väljer att förråda sin fosterfamilj för han vill hämnas sin pappas död. Han blir hertig Karls närmaste man.

Förvirring är lösningen på livets gåta.― Wecksells sammanfattning av pjäsen Daniel Hjort.

Också de verkliga historiska händelserna slutade med våld och kaos. Fjorton Sigismund-anhängare avrättades på Åbo torg i slutet av 1599 i det som kallas för Åbo Blodbad. Bland dem Johan Fleming, 21 år gammal, vilket ledde till att den friherrliga ätten Fleming dog ut.

Carl Mestertons film är en av många tolkningar av Daniel Hjort

Clas Zilliacus talar om Daniel Hjort i en intervju med Yle Åboland:

- Det är en väldigt viktig pjäs! Den riktigt stora dramatiken är den som tar sig an riktigt stora ämnen, historiska ämnen, gärna i principiell form.

Clas Zilliacus påpekar att det i mitten på 1800-talet fanns olika behov som pjäsen svarade på. Genom Klubbekriget speglade man samtidens stora konfrontationer. Folket mot de styrande till exempel.

en bild ur pjäsen Daniel Hjorten bild ur pjäsen Daniel Hjort med två män på scenen
Daniel Hjort på Åbo svenska teater 1938 och 2019 Bild: Gustaf Welin, Pette Rissanen

Pjäsen Daniel Hjort har satts upp många gånger efter det, och man har tolkat den på olika sätt.

- Pjäsen är öppen för olika tolkningar. Du kan ta den som en kärlekshistoria med olycklig utgång, du kan ta den som en politisk historia, du kan ta den som en historia om klasser som kämpar med varandra, säger Clas Zilliacus.

Leif Wager och Algot Böstman i filmen Daniel Hjort, 1962
Leif Wager och Algot Böstman i filmen Daniel Hjort, 1962 Leif Wager och Algot Böstman i filmen Daniel Hjort, 1962 Bild: Yle Screenshot Daniel Hjort (pjäs),1962,Leif Wager,Algot Böstman,Carl Mesterton

Carl Mesterton har regisserat Daniel Hjort som film 1962. Algot Böstman spelar huvudrollen.

Carl Mestertons filmversion är klassiskt historisk, på vers och inspelad i de äkta miljöerna på Åbo slott. Mesterton har valt att inte göra en egen nytolkning av tematiken.

Scen ur filmen Daniel Hjort, 1962
Scen ur filmen Daniel Hjort, 1962 Scen ur filmen Daniel Hjort, 1962 Bild: Yle Screenshot Daniel Hjort (pjäs),1962,Carl Mesterton

Josef Julius Wecksell liv

Josef Julius Wecksell (1838–1907) var den diktare som förväntades ta över efter Johan Ludvig Runeberg och Zacharias Topelius.

Redan vid tretton års ålder skrev Wecksell sagor, dikter och skådespel. 1860 publicerade han sin första diktsamling, Valda ungdomsdikter

Wecksells hälsa var dock vacklande, och han drabbades tidvis av svår melankoli.

1862 fullbordade Wecksell det skådespel som han börjat skriva redan i gymnasiet, historiska Daniel Hjort. Pjäsen uruppfördes den 26 november 1862 på Nya teatern i Helsingfors.

Den 24-årige Wecksell var själv med på premiären, men tyst trots alla applåder och hurrarop. Han uppmanade regissören att tacka för hyllningarna, men sade vemodigt till sina anhöriga: ”Tag mig med i er glädje!"

Wecksell insjuknade i en allvarlig psykos. "Obotlig schizofreni" lydde diagnosen.

Han blev intagen på Lappvikens sjukhus 1865. Där levde han resten av sitt liv fram till sin död 1907. Det blev nästan 42 år.

Närbild av statyn av Josef Julis Wecksell i Åbo.
Staty av Josef Julius Wecksell i Åbo Närbild av statyn av Josef Julis Wecksell i Åbo. Josef Julius Wecksell

År 1863 utkom dikten ”På moln stod du!”, som Wecksell sägs ha skrivit på ett psykiatriskt sjukhus i Bonn, där han vistades en kort tid. Det blev hans sista dikt, och den enda som skapades under sjukdomstiden.

Dikten börjar så här:

På moln stod du! Jord voro dina fötter och din tanke räckte upp till Gud!
Dina ögon slog du upp och var atom i ditt sinne var en skapelse.
Du sträckte ut din hand och sade: var är du? och det var luft.

Till en början tolkades dikten som en skapelse av en sinnesjuk hjärna. Arvid Mörne skrev i sin biografi över Wecksell att den var: "Ett sammanhangslöst diktförsök."

Senare har litteraturforskare tolkat att den var modern för sin tid och förnyade det poetiska bildspråket. Den påminner om den finlandssvenska modernism som dök upp över ett halvt sekel senare.

Svenska Yles Radioteater gjorde 2016 en ljudinstallation i de autentiska miljöerna på Lappvikens sjukhus. I ett av rummen fick besökarna en inblick i Wecksells liv 1895, då han befunnit sig på sjukhuset 30 år.


Scen från Josef Julius Wecksells rum, år 1895. Klicka med mobil på länk för att öppna i Youtube-applikationen.

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påskägg i de vackraste färger och mönster

  Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik?

  Vill du lära dig att måla vackra påskägg med vaxteknik? Här får du noggranna instruktioner i äggmålningens grunder. Men man kan också göra det lätt för sig och bara måla på äggen med vattenfärger.

 • Påskbrasor i Österbotten

  I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor.

  I Österbotten är det tradition att bränna påskbrasor. Viktigast är kanske att ha den största brasan så att invånarna i grannkommunen blir avundsjuka.

 • Mat med mersmak: Urbenad lammstek

  En fin lammbit som benas ur och fylls med godsaker.

  I Mat med mersmak används igen fina råvaror. En fin lammbit som benas ur och fylls med allehanda godsaker och äts med potatisgratäng.

 • Behind the scenes of 16

  Kultserie med musik om ungdomar och lärare i nionde klass.

  Serien 16 blev superpop bland finlandssvenska unga. Följ med bakom kulisserna och hör mera om de som var med. Bland andra var alla fyra medlemmarna i Fork urpsrungligen i 16.

 • "Felix och Nenne" minns tv-serien 16 med värme

  Kasper Ramström och Silva Lillrank blev idoler 1993.

  Kärleksbrev, kravallstängsel och kultstatus. Kasper Ramström och Silva Lillrank är fortfarande häpna över att serien 16 blev så stor.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Påskpynt med Jesu död och uppståndelse

  Påsk på 1980-talet

  Här får vi se ett barnprogram från 1980-talet som behandlar påsken. Påsktraditioner, mat, äggmålning och Jesus död och uppståndelse är det som tas upp.

 • Böj och töj dig i form

  Gympa framför TV:n och medan du städar

  Jumppa framför TV:n och medan du städar med Berit och Marianne.

 • Må så gott och ha det bra!

  Är ni frisk? Mår ni gott?

  Är ni frisk? Mår ni gott? Hurudan kondition har ni? En förbättringskur med hjälp av ett träningsprogram kan alla genomföra. Följ Ståla i flera avsnitt och lär er hur ni kan komma i bättre fysisk form.

 • Mauri Antero Numminen sjunger provokativ underground och trallvänliga barnlåtar med en karaktäristiskt gnällig röst

  Den tvåspråkiga artisten provocerar och gläder!

  Mauri Antero Numminen har sjungit barnvisor och sånger som Rundradion förbjudit, jagat bort en hel cirkussamling publik med sin maskinmusik och charmat människor världen över. M.A. Numminen har ofta sjungit och uppträtt på svenska. Här får du se och lyssna på hans speciella röst och finurliga svenska texter.

 • Moskvafreden 1940

  Det blev också bara en tillfällig fred.

  Den 13 mars 1940 slöts Moskvafreden, med svåra fredsvillkor. Det blev också bara en tillfällig fred.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Tove Jansson läser ur Det osynliga barnet

  Novellsamlingen pekar framåt mot mer allvarliga muminböcker.

  I Tove Janssons novellsamling Det osynliga barnet (1962) behandlas många negativa känslor som avund, förlust, sorg och ensamhet.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Hong Kong-influensan 1969

  Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten?

  I aktualitetsmagasinet Zoom diskuteras Hong Kong-influensan. Var denna influensa en allvarlig fara för allmänheten? Fältläkare Harald Blomqvist beskriver situationen inom armén, vid Dragsviks brigad.

 • Galna ko-sjukan

  Europa skakas av köttskandal på 1990- talet

  I mitten av 1990-talet skakades Europa av en köttskandal. Man märkte att sjuka kor som använts till föda smittade människan. Galna ko-sjukan eller BSE var speciellt förekommande i Storbrittanien och Irland.

 • Ebolaviruset dödar och skrämmer

  Också västerlänningar avled 2014.

  Före 2014 dök nyheter om otäcka enstaka epidemier av ebolafeber i Afrika upp nu och då, t.ex. i Zaire 1995. Men ebolaepidemin i Västafrika 2014 spreds sig rapidartat och också västerlänningar avled. Då steg rädslan och viljan att lära sig något om ebola också i Europa och Väst.

 • Aids kommer till Finland

  1983 fick Finland sitt första aidsfall.

  1983 fick Finland sitt första aidsfall. Hur påverkades människors attityder till de homosexuella och folk fån andra länder i och med aids?

 • Tuberkulosen fördelar sig orättvist i samhällsklasserna 1968

  Vägen tillbaka efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

  Finland hör till de västliga länder som ännu 1968 har relativt många tuberkulosfall. Sjukdomen koncentrerar sig ofta till dem som har det socialt sett svårast. Och vägen tillbaka till ett normalt arbetsliv efter en sjukhusvistelse kan vara lång.

 • Tre långa år – samhällsdrama om brott och straff

  Att komma till samhället efter ett fängelsestraff

  I dramat Tre långa år med manus av Claes Andersson och regi av Åke Lindman dryftas sociala frågor och vad som händer när du blir stämplad för livet. Familjen Ekholm har det knapert, men det går ändå. Tills allt rasar samman när Sven sätter sig i bilen efter en fotbollsmatch och några öl.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • "Han kommer i morgon" om samlevnad, alkoholism och ensamhet

  Sonja behöver sprit under sina ensamma veckor.

  Sonja är en heltidsarbetande mor, och hennes man jobbar som långtradarchaufför. Från sina långa resor hämtar han hem mycket sprit som Sonja behöver under sina ensamma veckor. Carl Mesterton behandlar ensamhet och alkoholism i sin serie Samlevnad.

 • Grottan - kultfilm från 1970

  Musik av Wigwam och manus av Claes Andersson.

  Grottan är en kultfilm från 1970, med musik av Wigwam, manus av Claes Andersson, regi av Åke Lindman och med Ronnie Österberg i huvudrollen.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

Nyligen publicerat - Arkivet