Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö fördömer Turkiets attack mot Syrien

President Sauli Niinistö tittar mot kameran.
President Sauli Niinistö säger att situationen i Syrien bara förvärras av Turkiets agerande. President Sauli Niinistö tittar mot kameran. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen Sauli Niinistö

Turkiets invasion i norra Syrien försvårar den redan svåra situationen i Mellanöstern ytterligare och tvingar människor att fly från sina hem. Dessutom sätts Nato i en speciell position, säger president Sauli Niinistö i en intervju för Yle.

Finlands regering tog på onsdag ställning till Turkiets agerande i Syrien och visade sitt stöd till EU, som krävt att Turkiet stoppar anfallet mot Syrien. Finland godkänner inte Turkiets agerande.

– Det är så klart förkastligt, det har Finland uttalat. EU nådde också enighet i frågan, säger Niinistö.

Turkiet hoppas kunna skapa en så kallad ”trygg zon” längs gränsen till Syrien.

På sikt är målet att flytta miljontals syriska flyktingar från Turkiet till zonen. Enligt Niinistö är det frågan om en folkomflyttning.

– Turkiet, som har tagit ansvar för tre miljoner flyktingar vill nu pressa dem till det område som landet kallar för en trygg zon, som först ändå tydligen måste erövras av kurderna. På samma gång tvingas den kurdiska befolkningen fly.

"Då människor är på flyende fot, riktas flykten alltid någonstans"

Hittills har kurdiska civila flytt från bombningarna och artillerielden mot kurdiska områden i söder. Niinistö säger att alltid då människor är på flyende fot riktas flykten alltid någonstans.

I närheten av området som Turkiet vill skapa finns också flyktinglägret al-Hol där anhöriga till IS-krigare har samlats. Vissa bedömer att de kurdiska styrkorna inte har resurser att övervaka lägret på samma gång som de krigar mot Turkiet.

Hur skulle flygande bomber kunna jämna ut situationen, det här gör nog situationen bara svårare.
― President Niinistö

Enligt Yles uppgifter ska EU:s utrikesministrar diskutera situationen i Syrien och al-Hol på måndag.

President Niinistö ser händelserna i Turkiet och Syrien som ett beskrivande exempel på det geopolitiska spelet. EU-länderna har använt Turkiet som en buffert som tar hand om miljontals flyktingar mot betalning.

– Det finns motstridiga intressen. Plötsligt märker man att den värsta fienden kan ha något som man själv är beroende av. Och tvärtom: en bästa vän kan ha något sådant som man inte alls gillar. Det här är beklagligt, men så ser det geopolitiska pusslet ut.

Efter intervjun med Niinistö kom uppgiften om att Turkiets president
Recep Tayyip Erdogan hotar att skicka flyktingarna från Turkiet till Europa ifall Europa kritiserar Turkiets agerande i Syrien.

Trump nämnde inte USA:s planer till Niinistö i förra veckan

Niinistö säger att Turkiets agerande i Syrien inte kom som en överraskning för honom. Turkiet har redan en längre tid planerat en så kallad "trygg zon" och också tidigare utfört attacker och mindre operationer i Syrien.

Å andra sidan har USA, i synnerhet president Donald Trump, varit villig att lösgöra sig från Syrien. Trumps meddelande om att USA drar tillbaka trupperna lämnade utrymme för Turkiet att agera.

– Nu förverkligas de här båda viljorna samtidigt, säger Niinistö.

Niinistö träffade Trump i Vita Huset förra veckan. Då var det enligt Niinistö inget prat om att Trump skulle planera att dra bort sina trupper från Syrien.

President Sauli Niinistö och USA:s president Donald Trump framför Vita Huset i Washington.
Niinistö träffade Trump i början av oktober i Washington. President Sauli Niinistö och USA:s president Donald Trump framför Vita Huset i Washington. Bild: Lehtikuva Sauli Niinistö,Donald Trump,Vita huset

Niinistö sade att han fäst sin uppmärksamhet vid Trumps utsagor för ett par dagar sedan då Trump uppgav att USA endast är med i de krig som omedelbart berör USA:s intressen.

– Jag tror att ganska många blev och funderade över det här meddelandet. Vi vet alla att han varit ganska återhållsam vad gäller rollen som en viss sorts världspolis och det väckt kritik i Europa. Nu kanske folk börjar sakna USA:s tidigare roll i världspolitiken.

Också Nato står inför en speciell situation. Turkiet är ett Nato-land, likaså USA som dragit bort sina trupper från den turkiska gränsen och på så sätt gjort utrymme för Turkiets operation. Nato har inte fördömt attacken, men det har EU gjort. Många av EU-länderna är också medlemmar i Nato.

Niinistö tror inte att den turkiska invasionen kommer att lugna ner situationen i Syrien.

– Hur skulle flygande bomber kunna jämna ut situationen, det här gör nog situationen bara svårare, säger han.

Artikeln är en översatt version av Yle Uutisets artikel "Presidentti Niinistö tuomitsee Ylen haastattelussa Turkin hyökkäyksen – Syyria, Iran ja Venäjä voivat hyötyä tilanteesta, kurdiväestö kärsii"skriven av Maria Stenroos.

Läs också