Hoppa till huvudinnehåll

Tropisk orkan kan röra om F1-programmet i Japan – Räikkönen: "Har varit här när de ställt in och det ändå har varit solsken"

Kimi Räikkönen svarar på frågor.
Kimi Räikkönen har missat poäng i de senaste formel 1-loppen. Kimi Räikkönen svarar på frågor. Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press Kimi Räikkönen,Formel 1

F1-kvalet i Japan kan skjutas fram på grund av en tyfon. Förarna vill ha ett klart besked i tid, Kimi Räikkönen tycker att det finns orsak att vara lugn.

Formel 1-cirkusen har kommit till japanska Suzuka. Den har landat i stormens centrum.

En tropisk orkan beräknas dra in över södra Japan på lördag. Tyfonen Hagibis väntas bli en av de värsta på flera år och det kan bli orkanbyar på mot 80 meter per sekund.

Arrangörerna har ställt in matcher i rugby-VM och vädret hotar också att möblera om tidtabellen för F1-helgen. Enligt prognoserna kommer Suzuka att drabbas mest på lördag.

Nyhetsbyrån AFP skriver att det internationella bilsportförbundet FIA ger ett besked om kvalet på fredag morgon finsk tid. Ett alternativ är att kvalet flyttas från lördag till söndag. Ett annat är att kvalet ställs in och att startordningen avgörs under den andra träningen på fredag.

Autosport skriver att förarna vill ha ett klart besked på fredag om när kvalet ska köras.

– Om det ska blåsa så hårt är det inte säkert att vara någonstans nära banan. Jag tycker inte det finns anledning att ens diskutera det, säger Haas-föraren Romain Grosjean.

– Om orkanen kommer hit finns det inga möjligheter att vi kan köra på lördag, säger Ferraris Charles Leclerc.

"Inget har hänt"

Dåligt väder i Japan är ingen nyhet. 2004 och 2010 sköts F1-kvalet fram till söndagen på grund av en tyfon.

Kimi Räikkönen uttrycker sig som man kan förvänta sig av Kimi Räikkönen när han får frågor om situationen.

– Om det regnar så mycket som det förväntas är det klart att vi inte kör kvalet. Alla säger att det blir dåligt väder, men de senaste åren har det pratats mycket om regn här och inget har hänt.

– Jag har varit här när de var tvungna att ställa in en dag. I själva verket var det solsken den dagen.

Bottas fokuserar på sitt

Räikkönen efterlyser alltså lite is i magen.

– Läget är likadant för alla förare. Om det blir både kval och lopp på söndag, är det åtminstone bättre än att vi inte kör alls. Om bilen håller ihop är det inga problem.

Valtteri Bottas säger att han bara kan fokusera på sin insats.

– Vi kan inte koncentrera oss på regnprognoser.

Bottas är tvåa i förar-VM inför helgens lopp. Hans avstånd till ettan Lewis Hamilton är hela 73 poäng och det krävs ett smärre mirakel om finländaren ska snuva Hamilton på titeln.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport