Hoppa till huvudinnehåll

Turkiska markstyrkor har gått in i Syrien - kurder befarar etnisk rensning

Kvinnor och barn flyr i norra Syrien. På bilden syns fyra barn och fyra kvinnor. En av kvinnorna bär ett större bylte på huvudet.
Tusentals civila är på flykt undan den turkiska invasionen. Kvinnor och barn flyr i norra Syrien. På bilden syns fyra barn och fyra kvinnor. En av kvinnorna bär ett större bylte på huvudet. Bild: AFP / Lehtikuva flykting,Syrien,kurder

Turkiska markstyrkor har under natten gått in i de kurdiska områdena i nordöstra Syrien. Samtidigt växer kritiken mot offensiven.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet har minst 15 personer dödats i turkiska flygräder. Merparten av offren rapporteras vara civila.

Enligt kurdiska källor har 11 soldater ur den kurdledda SDF-styrkan och sex stridande från invasionsstyrkan dödats.

Den kurddominerade SDF-styrkan anklagar Turkiet för att bomba civila områden. SDF uppger också att tusentals civila är på flykt från gränsområdet. De flesta av dem flyr mot de kurdiska områdena i norra Irak.

Markoffensiven verkar vara koncentrerad till det 100 kilometer breda området mellan städerna Tal Abyad och Ras al-Ain.

Kurdiska källor rapporterar att tunga strider pågår kring gränsstaden Tal Abyad. SDF uppger att dess styrkor slagit tillbaka ett försök att storma staden.

Varning för etnisk rensning

Turkiet inledde invasionen i går tillsammans med syriska rebellstyrkor som beväpnas och tränas av turkarna.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade att målet är att förhindra att det uppstår en ”terrorkorridor” i gränszonen. Turkiet ser de kurdiska YPG-styrkorna, som utgör merparten av SDF, som terrorister med kopplingar till den förbjudna separatiströrelsen PKK.

Turkiet hoppas också kunna skapa en så kallad ”trygg zon” längs gränsen. På sikt är målet att flytta miljontals syriska flyktingar från Turkiet till zonen.

Civila flyr undan den turkiska offensiven i norra Syrien
Civila flyr undan den turkiska offensiven i norra Syrien Civila flyr undan den turkiska offensiven i norra Syrien Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,kurder,flyktingar,Syriska demokratiska styrkorna,Turkiet

Kurdiska myndigheter i nordvästra Syrien varnar för att planen i praktiken utgör etnisk rensing där den kurdiska befolkningen fördrivs för att ersättas med syriska araber.

Sanktionshot mot Turkiet

Omvärlden har häftigt fördömt den turkiska invasionen. EU uppmanade i går Turkiet att dra tillbaka sina styrkor och uppgav att unionen inte kommer att finansiera planen att flytta flyktingarna till den turkiska zonen.

Tyskland och Frankrike har också kraftigt fördömt offensiven. Storbritannien har uttryckt stor oro.

Finland har beslutat att stoppa vapenexporten till Turkiet.

Turkiet fick i praktiken fria händer att angripa kurderna då USA:s president Donald Trump beslutade att dra bort de amerikanska styrkorna från nordöstra Syrien.

SDF utgjorde huvudmarkstyrkan i kriget mot terrorsekten IS och presidentens beslut att överge USA:s allierade väcker ilska i Washington.

I senaten förbereder senatorer från båda partierna ett sanktionspaket mot Turkiet. I det ingår en frysning av president Tayyip Erdogans och flera andra turkiska ledares tillgångar i USA.

Sanktionerna skulle också riktas mot den turkiska militären. Det är oklart om president Trump är villig att underteckna sanktionsbeslutet, men han har varnat att Turkiets ekonomi kommer att ödeläggas om Erdogan går för långt.

al-Hol-kvinnorna redo att fly

SDF meddelar att operationerna mot IS-celler i området har avbrutits på grund av den turkiska invasionen. Vaktstyrkorna vid lägren för tillfångatagna IS-medlemmar har också skurits ned.

Det finns risk för att IS på nytt ska etablera sig i området i skydd av kaoset från striderna vid gränsen.

Enligt USA:s president Donald Trump har turkiet lovat att ta ansvaret för de fängslade IS-medlemmarna. Men det är osäkert om frågan är en prioritet för den turkiska militären.

The Guardian rapporterar att IS-kvinnorna i lägret al-Hol, där det också finns finländska medborgare, räknar med att de kommer att bli frigivna snart.

Källor i lägret uppger att kvinnorna väntar på att IS-cellerna i kurdområdena ska aktiveras och storma lägret.

Källor: AP, AFP, DW, Guardian

Läs också