Hoppa till huvudinnehåll

Årets Nobelpristagare Peter Handke berömmer Finland: "Det verkar röra sig om helt vanliga människor som försvarar litteraturens roll"

Bild av Peter Handke
Finlands bokförläggare utmärker sig i Europa. Dessutom består de av helt normala människor, säger årets Nobelpristagare i litteratur Peter Handke. Bild av Peter Handke Bild: Johan Tollgerdt / Yle Nobelpris,Nobelpriset i litteratur,författare,Peter Handke (Författare)

Österrikaren Peter Handke, årets Nobelpristagare i litteratur, uppskattar Finlands bokförläggare. "De utmärker sig i Europa", säger han i en intervju för Yle.

När Svenska Yle träffar Peter Handke i Paris säger han sig vara mycket imponerad över alla små bokförlag i Finland som håller bokens betydelse vid liv.

- Bland alla europeiska länder har jag noterat att man just i Finland är mycket duktig på det här. Dessutom är de många, säger han med beundran i rösten.

Han tillägger att det inte tycks vara några utflippade personer som sitter på bokförlagens stolar.

- Det verkar röra sig om helt vanliga människor som försvarar litteraturens roll i dagens samhälle. Så ska det vara!

Kontrovers under Balkankriget

Förra året delade Svenska Akademin inte ut något Nobelpris i litteratur. I år blev det två stycken på en gång.

Det förväntades att Akademin skulle välja pristagare som inte orsakar kontrovers, på grund av allt som hänt med den så kallade Kulturmannen i Stockholm sedan 2017.

Därför överraskar valet av den österrikiske författaren och som också har rötter i Slovenien.

Han anses kontroversiell både som skribent och privat.

Bild av Peter Handke
Peter Handke säger att han förväntade sig inte Nobelpriset. -Det är dock inget politiskt val av Svenska Akademin, utan det är litterärt. Bild av Peter Handke Bild: Johan Tollgerdt / Yle Nobelpris,Nobelpriset i litteratur,författare,Peter Handke (Författare)

Grunden till de starka reaktioner som nu utbrutit, är att han under Balkankriget på 1990-talet uttalade sitt stöd för den serbiske politikern Slobodan Milošević.

Handke erbjöds att vittna till Miloševićs fördel när han ställdes inför FN:s krigsförbrytartribunal för brott mot mänskligheten. Handke gav därefter ett tal på dennes begravning 2006.

- Men jag har överlevt kritik och alla priser jag fått och jag kommer att leva vidare, säger han som en kommentar till vissa kritiska röster.

Inget politiskt val

Är detta ett politiskt val?

-Nej, Svenska Akademien i Stockholm har röstat på litteraturen, inte på politiken och jag är författare, inte politiker, svarar han och menar Peter att Akademien nu gjort ett modigt och självständigt val.

Kritiken mot författaren har inte låtit vänta på sig från bland annat Kosovo och Kroatien.

Den serbiska författaren Sasa Ilic ansluter sig till kritikerna och säger till Slobodna Evropa att Peter Handke "för evigt borde ha uteslutits som en potentiell kandidat för en litterär utmärkelse av denna rang”.

Stormade kring Ibsen priset

"Handke provokatören kommer nu att kommenteras och häcklas, främst hans proserbiska ställningstagande, så som det gjordes när han fick Ibsenpriset 2014. Men detta har inget eller föga att göra med hans författarskap", skriver i sin tur Aftonbladet Kultur.

- När jag fick Ibsen-priset i Oslo 2014 var det samma sak. Folk anklagade mig orättvist för att vara fascist. Det blev mycket ståhej, säger Handke.

- Men jag diskuterade med dem och då började många förstå att världen är inte svart eller vit, som många velat få det till i medierna.

Tror du det blir massiv kritik mot mig under Nobelfesten i Stockholm, frågar Handke.

Snabbat svarar han själv på frågan:

- Om det blir så: Kom an! Jag får ta med lite akvavit till hjälp, skämtar han.

Hus i lummig trädgård

Peter Handke bor strax intill en bullrig förstadsgata nära staden Versailles väster om Paris.

Varför bor han här, undrade jag när jag steg ur taxin.

Men när jag upptäckte att det mellan de tråkiga husen fanns en smal liten allé, kantad av tätbevuxna träd som leder fram till hans gamla stenhus, inser jag att detta är en skön lummig plats.

En bild av en allé som leder fram till Peter Handkes hus.
En liten grön allé, klipper av den annars så tråkiga och röriga stadsbilden. Den leder in till Peter Handkes stenhus som ligger nära staden Versailles väster om Paris. En bild av en allé som leder fram till Peter Handkes hus. Bild: Johan Tollgerdt / Yle naturen,väg,allé

Peter Handke har öppnat den höga grinden och släppt in mig och två journalistkollegor i trädgården, där trädens gröna löv fortfarande ger en känsla av att det råder sensommar i Paris.

Vem är Peter Handke?

Född: 6 december 1942 i Kärnten i Österrike (som på den tiden ingick i det Tyska riket)

Bor: Utanför Paris

Verkar: Författare (med ett 70-tal böcker varav ett 20-tal översatts till svenska), översättare och regissör

Aktuell: Nobelpristagare i litteratur 2019

20-tal böcker på svenska

När någon frågar vilken bok han föreslår läsarna ska välja, svarar han oväntat:

-Jag är inte den som ska göra propaganda för mig själv.

Handke har skrivit ett 70-tal böcker, regisserat teaterpjäser och för en bredare publik är hans namn bekant som manusförfattare till regissören Wim Wenders Himmel över Berlin.

På svenska finns ett tjugotal titlar, de flesta översatta av Margareta Holmqvist.

Men vill man läsa första utgåvan Dörrknackaren från 1966 eller Tankar om den lyckade dagen, Tankar om tröttheten eller Tankar om jukeboxen som kom senare, kanske det är bäst att bege sig till närmaste antikvariat eller söka på internet.

Den senast översatta boken, Don Juan kom nämligen för tretton år sedan.

Älskar Tolstoj

Olga Tokarczuk, som tilldelas Nobelpriset i litteratur för 2018, har Peter Handke ännu inte läst.

Han berättar att författaren William Faulkner var en favorit i ungdomen som gett honom vingar i skrivandet.

Tolstoj nämner han med värme.

Om sitt eget skapande säger han att han är en klassisk författare.

En gång krävde Handke att Nobelpriset skulle avskaffas!

- Ja, nu har ni journalister fångat in mig i ett hörn. Det är sant att jag sagt det. Fast i dag är jag förstås lycklig över priset, säger han.

Firar med vin

Mobilen ringer. Det är Peter Handkes fru som undrar hur de ska fira.

Bild av Peter Handke
Plötsligt ringer telefonen. Det är Peter Handkes fru som undrar hur de ska fira Nobelpriset. Bild av Peter Handke Bild: Johan Tollgerdt / Yle Nobelpris,Nobelpriset i litteratur,författare,Peter Handke (Författare)

- Jag har lust att dricka lite rött Bourgogne-vin tillsammans med min hustru. Jag har inte hunnit äta på hela dagen. Nu när jag håller på att bli gammal värdesätter jag mer och mer glädjefulla stunder.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje