Hoppa till huvudinnehåll

Emsalöföretagaren Irina Hoyer-Viitala saknar Borgås skärgårdsunderstöd – att återinföra stödet är ändå inte omöjligt

En kvinna.
"Ett skärgårdsunderstöd är precis vad som skulle behövas", säger Irina Hoyer-Viitala som driver Emsalö Byaboden. En kvinna. Bild: Yle/Hedvig Sandell Emsalö,emsalö byaboden

Sedan 2017 har skärgårdsbor i Borgå inte längre haft möjlighet att ansöka om understöd av Borgå stad för att upprätthålla service i skärgården.

– Det är ganska bedrövligt och jättesorgligt att det här stödet inte längre finns. Det är precis vad som skulle behövas, säger Irina Hoyer-Viitala som driver Byaboden på Emsalö.

Hon och alla andra skärgårdsbor i Borgå har inte kunnat få stöd för att upprätthålla service i skärgården under de tre senaste åren.

Det beror på att staden inte har ett anslag för det här i sin budget för nuvarande valperiod.

Butikshyllor.
Byaboden förser Emsalöbor med både förnödenheter och nöje. Butikshyllor. Bild: Yle/Hedvig Sandell Emsalö,emsalö byaboden

Det betyder ändå inte att Borgå stad inte skulle ha de här pengarna. Alla finländska skärgårdskommuner får ett så kallat skärgårdstillägg i statsandelarna.

– Inför 2017 funderade staten på att ta bort det här tillägget. Därför lämnades det bort i Borgå stads budgetprocess och sedan har ingen politiker lyft in det igen, förklarar Martin Söderlund som är förvaltningschef på stadsutvecklingen i Borgå.

Skärgårdstillägget fortsatte ändå att ingå i statsandelarna. Nu använder staden dem bara på andra sätt.

– De flyter in i stadens kassa och används som andra inkomster. Bland annat till att finansiera stadens utgifter, däribland förstås också service på glesbygden och i skärgården.

Ett återinförande är inte omöjligt

Det finns ändå hopp för att ett understöd åter ska bli möjligt att ansökas om av skärgårdsborna.

– Jag ser det inte som omöjligt att vi åter skulle få en del av de här statsandelarna som ges av staten för att upprätthålla service i skärgården, säger Borgå stadsfullmäktiges ordförande Mikaela Nylander (SFP).

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander säger att skärgårdspengarna bland annat har använts för att bygga gemensamma bryggor. Arkivbild. Mikaela Nylander Bild: Yle/ Stefan Paavola Mikaela Nylander,fullmäktigeledamot,SFP,Svenska folkpartiet i Finland,fullmäktigeordförande i borgå

Hon säger sig själv åtminstone tillhöra de politiker som förespråkar skärgårdsunderstöd.

– Traditionellt har jag varit en av dem som försvarat det här och som tyckt att det är jätteviktigt att det finns olika projekt i skärgården.

Det finns ändå vissa begränsningar i ett sådant här skärgårdsunderstöd.

– Det är klart att det alltid är svårare att stöda kommersiella aktörer. Vi har gett pengar åt föreningar och byaråd, till exempel för att bygga gemensamma bryggor.

19 000 euro på minus

Företagaren Irina Hoyer-Viitala, som driver en bybutik på Emsalö, säger ändå att kommersiella aktörer också skulle ha behov av understöd.

– Det skulle behövas stöd åt små butiker för att de över huvud taget ska klara sig.

Det kan du förstå när du lyssnar på Hoyer-Viitala.

– Man får det ju inte att gå runt. Det gäller att sätta in egna besparingar. Vi går kanske en 19 000 euro på minus.

Trots den här förlusten tycker Hoyer-Viitala att det är värt att driva butik i skärgården.

– Det är vansinnigt viktigt att det finns en butik här.

Två kvinnor utanför en bybutik.
Till Byaboden kommer Emsalöborna inte bara för att handla utan också för att umgås. Irina Hoyer-Viitala och butiksarbetare Victoria Wahrman figurerar i bild. Två kvinnor utanför en bybutik. Bild: Yle/Hedvig Sandell Emsalö,irina hoyer-viitala

Det är viktigt för öns identitet, för gemenskapen och för bybornas psykiska välmående, räknar hon upp.

– Människor blir splittrade, irriterade och konstiga om de inte får umgås på något ställe – och var annanstans skulle de träffas på en sådan här ö?

Läs också