Hoppa till huvudinnehåll

En talkoinsats för våra stränder och hav

Programledaren Jontti Granbacka står på Runsala strand tillsammans med representanter för Håll Skärgården Ren rfs projekt Snygg beach, på bilden också ett skräpplockande barn
Barnprogrammet Superhjälparna deltog i ett städtalko på Runsala strand i Åbo Programledaren Jontti Granbacka står på Runsala strand tillsammans med representanter för Håll Skärgården Ren rfs projekt Snygg beach, på bilden också ett skräpplockande barn Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Håll skärgården ren,Ruissalo People's Park,Jontti,Städningstalko,Strand

Sommar och sol behöver inte vara enda orsaken att besöka en strand. Varför inte ta en tur till stranden under hösten och slå två flugor i en smäll: få motion och göra en insats för miljön?

Under hösten då stormarna härjar blåser det ofta upp en hel del skräp på våra stränder.

Att ordna skräptalko med familjen, ett kompisgäng eller motsvarande innan snön täcker stränderna är utmärkt sysselsättning för en hösthelg eller kanske under höstlovet.

Håll Skärgården Ren rf har en kampanj vid namnet Snygg Beach och via den kan man om man vill registrera sitt städtalko och också rapportera vad för slags skräp man hittat.

En stor del av skräpet som hittas är plast och insatsen för att minska på plast i våra vatten och på våra stränder är viktig.

Vid Runsala strand i Åbo har Snygg Beach utfört återkommande skräptalkon och även registrerat skräpet och även där har plasten utgjort den största delen av skräpet.

Atte Lindqvist och Jutta Vuolamo från Håll skärgården ren rfs kampanj Snygg beach står på Runsala strand
Atte Lindqvist och Jutta Vuolamo från Håll Skärgården Ren rf på Runsala strand Atte Lindqvist och Jutta Vuolamo från Håll skärgården ren rfs kampanj Snygg beach står på Runsala strand Bild: Ann-Catrin Virkama Håll skärgården ren,badstränder,Ruissalo People's Park,Håll Skärgården Rens projektassistent Jutta Vuolamo och projektkoordinator Atte Lindqvist.

På kampanjens hemsida hittar man närmare instruktioner kring hur man kan gå till väga om man önskar delta i den.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP
 • Snart är det dags för BUU-turné 2019!

  BUU-klubben turnerar 20-30 november - kolla turnéplanen här!

  BUU-klubbens programledare åker på BUU-turné den 20-30 november. Under två av årets mörkaste veckor vill BUU-klubben sprida ljus, skratt och glädje för tusentals barn runt om i Svenskfinland. Kolla här när turnén når en ort nära dig!

 • Hela familjens favorit Hittehatt blir nu spännande julkalender

  Svenska Yle satsar 2019 på en kalender med kära karaktärer.

  Svenska Yle satsar 2019 stort på en julkalender med bekanta karaktärer. Jul i Hittehatt bjuder på en helt nyskriven, fascinerande saga med ett viktigt tema som lämpar sig för hela familjen.

Nyligen publicerat - Barn

 • Snart är det dags för BUU-turné 2019!

  BUU-klubben turnerar 20-30 november - kolla turnéplanen här!

  BUU-klubbens programledare åker på BUU-turné den 20-30 november. Under två av årets mörkaste veckor vill BUU-klubben sprida ljus, skratt och glädje för tusentals barn runt om i Svenskfinland. Kolla här när turnén når en ort nära dig!

 • Är barn för små för demokrati?

  Kan barn tro på demokrati i en värld som styrs av galningar?

  Dagens barn växer upp i en instabil värld. Både presidenter och andra samhällsaktörer agerar på ett sätt som förr hade ansetts osannolikt. Hatretorik försvaras som en mänsklig rättighet. Kan barnen alls tro på demokrati? - Det måste de få lära sig, säger experter.

 • Sök till MGP 2020!

  Du kan söka till MGP 2020 redan nu!

  Om du är 8-15 år (född 2005-2012) och gillar att sjunga, skriva låtar och drömmer om att stå på scen kan du söka till MGP 2020.

 • MGP 2019: Rösta!

  Var med och välj årets vinnare i MGP!

  Efter finalen i MGP har vi en vinnarlåt – och DU kan vara med och bestämma vilken låt det blir! Rösta genom att skicka SMS med låtens startnummer till 050 90 200 50.

 • MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

  Sjuttio bidrag blev till tio och ikväll får vi en vinnare!

  Ungefär 70 bidrag skickades in till årets Melodi Grand Prix, musiktävlingen för 8-15-åringar. Tio stycken blev valda till final. Tillsammans har man slipat på låtarna som artisterna själv ahra skrivit och ikväll får vi veta vem som kammar hem vinsten för i år!

 • MGP-finalist 2019: Ida MM

  Lyssna på Ida Mansikkas MGP-låt "Disco".

  Ida Mansikka är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Idas MGP-låt "Disco". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Isabel

  Lyssna på Isabel Rautamos MGP-låt "Jag är vad jag är".

  Isabel Rautamo är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Isabels MGP-låt "Jag är vad jag är". Biljetterna för showen finns ute nu.

 • MGP-finalist 2019: Milla

  Lyssna på Milla Pirjetäs MGP-låt!

  Milla Pirjetä är en av de tio finalisterna i årets MGP-final som sänds 5 oktober i Yle Fem och på Yle Arenan. Lyssna på Millas MGP-låt "Ljud". Biljetterna för showen finns ute nu.