Hoppa till huvudinnehåll

En talkoinsats för våra stränder och hav

Programledaren Jontti Granbacka står på Runsala strand tillsammans med representanter för Håll Skärgården Ren rfs projekt Snygg beach, på bilden också ett skräpplockande barn
Barnprogrammet Superhjälparna deltog i ett städtalko på Runsala strand i Åbo Programledaren Jontti Granbacka står på Runsala strand tillsammans med representanter för Håll Skärgården Ren rfs projekt Snygg beach, på bilden också ett skräpplockande barn Bild: Yle/Ann-Catrin Virkama Håll skärgården ren,Ruissalo People's Park,Jontti,Städningstalko,Strand

Sommar och sol behöver inte vara enda orsaken att besöka en strand. Varför inte ta en tur till stranden under hösten och slå två flugor i en smäll: få motion och göra en insats för miljön?

Under hösten då stormarna härjar blåser det ofta upp en hel del skräp på våra stränder.

Att ordna skräptalko med familjen, ett kompisgäng eller motsvarande innan snön täcker stränderna är utmärkt sysselsättning för en hösthelg eller kanske under höstlovet.

Håll Skärgården Ren rf har en kampanj vid namnet Snygg Beach och via den kan man om man vill registrera sitt städtalko och också rapportera vad för slags skräp man hittat.

En stor del av skräpet som hittas är plast och insatsen för att minska på plast i våra vatten och på våra stränder är viktig.

Vid Runsala strand i Åbo har Snygg Beach utfört återkommande skräptalkon och även registrerat skräpet och även där har plasten utgjort den största delen av skräpet.

Atte Lindqvist och Jutta Vuolamo från Håll skärgården ren rfs kampanj Snygg beach står på Runsala strand
Atte Lindqvist och Jutta Vuolamo från Håll Skärgården Ren rf på Runsala strand Atte Lindqvist och Jutta Vuolamo från Håll skärgården ren rfs kampanj Snygg beach står på Runsala strand Bild: Ann-Catrin Virkama Håll skärgården ren,badstränder,Ruissalo People's Park,Håll Skärgården Rens projektassistent Jutta Vuolamo och projektkoordinator Atte Lindqvist.

På kampanjens hemsida hittar man närmare instruktioner kring hur man kan gå till väga om man önskar delta i den.

Barn

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP