Hoppa till huvudinnehåll

Influensavaccineringen inleds först om en dryg månad

En arm blir vaccinerad.
Att vaccinet nu kommer senare innebär förhoppningsvis att vaccinet också är effektivt. En arm blir vaccinerad. Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU vaccination

I år inleds influensavaccineringen senare än normalt. Risken finns att influensasäsongen kommer igång före vaccineringarna i slutet av november.

Orsaken till att vaccineringarna inleds först mot slutet av november är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med vaccin ännu.

– Världshälsoorganisationen WHO väntade en månad extra i år, för att se vilken virustyp som är den vanligaste, säger infektionsläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.

Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus.
Enligt infektionsläkaren Juha Salonen finns risken att influensasäsongen kommer igång före vaccineringarna. Infektionsöverläkare Juha Salonen vid Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Malin Hulkki Juha Salonen

Det finns många olika sorters influensavirus men för det mesta är det bara några typer som sprids per år. Att vaccinet nu kommer senare innebär förhoppningsvis att vaccinet också är effektivt.

– Vissa år har det varit så att influensavaccinet inte varit särskilt effektivt, säger Salonen.

På Vasa centralsjukhus inleder man vaccineringen av personalen i slutet av oktober och av övriga några veckor senare.

– Risken finns att influensasäsongen hinner komma igång före vaccineringarna, vi är ju redan i oktober, säger Juha Salonen.

Läget är enligt Juha Salonen det samma på de flesta håll i landet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten