Hoppa till huvudinnehåll

”Min mamma är min stora idol” – Pyry Soiri skapade sin identitet i Afrika, nu har landslagets farliga ytter hittat rätt i Danmark

Pyry Soiri och Lukas Hradecky firar i landslaget.
Pyry Soiri och Lukas Hradecky leder segerfesten med supportrarna efter en av EM-kvalmatcherna. Pyry Soiri och Lukas Hradecky firar i landslaget. Bild: All Over Press Pyry Soiri,Lukáš Hrádecký,Finlands herrlandslag i fotboll

Han beskriver våren i en österrikisk frysbox som den tyngsta tiden i karriären, men tolv barndomsår i Afrika gav Pyry Soiri perspektiv. Han tackar sitt andra hemland och sin mamma. "Vi har mycket gemensamt och jag är väldigt tacksam", säger Soiri.

Pyry Soiri pustar ut och skrattar. Intervjun är äntligen klar. Soiri har alltid glimten i ögat, men när mikrofonerna slås på blir han ibland en annan person.

Lite blyg, lite tillbakadragen, väldigt ödmjuk.

För två år sedan stiftade den finländska fotbollspubliken bekantskap med Pyry Soiri på allvar. Han störtade in i både finländska och isländska hjärtan när han slog in kvitteringen i Finlands VM-kvalmatch mot Kroatien.

Nu är 25-åringen en landslagsspelare med egenskaper som är eftertraktade och användbara. Han är snabb, villig att utmana sin motståndare på kanten och tar sig ofta förbi.

– När jag får möjligheten att spela vill jag visa vad jag kan. Det är väldigt roligt att få vara med i det här laget. Jag har alltid drömt om att få spela för Finland.

Jag fick min identitet i Afrika. Den tiden har skapat en stor del av mitt dna

Vägen till det finländska fotbollslandslaget har varit vindlande. Den gick framför allt via en uppväxt i Afrika.

Soiri har dubbelt medborgarskap – finländskt och namibiskt – och tillbringade många år av sin barndom i Afrika. Han har bott i Namibia, Mocambique, Angola och Tanzania. När Soiri var sexton år flyttade familjen till Finland.

Det har gått tre år sedan hans senaste besök i Namibia. Förra vintern var han på en resa i Afrika till Kap Verde och Senegal.

– Jag fick min identitet i Afrika. Den tiden har skapat en stor del av mitt dna. Det är lite annorlunda där. Man lär sig att tänka positivt och jag tycker mycket om min familj.

Pyry Soiri i landslaget.
Hösten 2017 presenterade Pyry Soiri sig i landslaget. Pyry Soiri i landslaget. Bild: All Over Press Pyry Soiri,Finlands herrlandslag i fotboll

– I min barndom var fotbollen hela tiden en central del. En fotbollskarriär var alltid min dröm. Jag skulle aldrig byta ut något som jag har upplevt även om det har funnits tuffa perioder i mitt liv.

Trivs med finländarna i Esbjerg

Soiris pappa är från Namibia, men han har ingen kontakt med honom längre. Därför känner han mycket för sin mamma.

– Hon är min stora idol och förebild. Vi har mycket gemensamt och jag är väldigt tacksam. Hon har gjort en fin karriär och samtidigt uppfostrat två barn. Nu är jag vuxen och jag försöker att göra hennes liv så enkelt som möjligt.

Soiris mamma bor numera i Sydafrika, men hon hjälpte till när sonen flyttade till Danmark i somras. Efter en riktigt tung säsong i den österrikiska klubben Admira Wacker landade han i lugna, lilla Esbjerg på den danska västkusten.

– Jag trivs där. Människorna är trevliga, alla pratar en bra engelska och det är enkelt att bli bekant med danskar. Dessutom hjälpte det att några finländska spelare redan fanns i klubben.

Pyry Soiri med bollen i en landslagsmatch.
En av Pyry Soiris största styrkor är att våga utmana och ta sig förbi sin försvarare. Pyry Soiri med bollen i en landslagsmatch. Bild: EPA Pyry Soiri,Finlands herrlandslag i fotboll

Markus Halsti, Joni Kauko och Noah Nurmi är de övriga finländska spelarna i Esbjergs trupp. Lagets säsongsinledning har varit motig. Esbjerg ligger nästsist i den danska ligan efter tolv omgångar.

– Det finns mycket att förbättra. Vi har varit för svajiga. För några veckor sedan lämnade vår huvudtränare och den assisterande tränaren tog över. Det här är en resultatidrott och vi försöker vända på trenden.

"Tyngsta året i min karriär"

Soiri har fått mycket speltid i Danmark. Efter en vårsäsong i frysboxen i Österrike behövdes ett klubbyte.

– Det var ett enkelt beslut att skriva på för Esbjerg. De gav en bra bild av sin verksamhet. Ligan är den bästa som jag har spelat i. I Österrike var Salzburg helt överlägset. Skillnaden mellan lagen var väldigt stor.

Hur tuff var förra säsongen i Österrike?

– Det tyngsta året i min karriär. Samtidigt lärde jag väldigt mycket. Det fanns en massa saker som jag inte kunde påverka, men det började störa mig. Det var tungt.

Admira Wacker bytte tränare mitt under säsongen.

– Efter det spelade vi inte med yttrar. Jag fick inte spela på min position och till slut bestämde jag mig för att det är dags att lämna.

"Var väldigt omtyckt i VPS"

När den här intervjun är klar pratar vi lite om VPS, klubbens degradering från fotbollsligan och Soiris två år i Vasa. Under tiden i VPS utvecklades Soiri till en av ligans farligaste offensiva krafter.

FC Hakas vd Olli Huttunen var tränare i VPS när Soiri flyttade till Vasa. Redan då såg Huttunen att det finns internationella egenskaper i Soiris spel.

– Han hade en exceptionell snabbhet och kunde dessutom utnyttja den. Det har varit ett genomgående problem för finländska yttrar. När han kom till Vasa förstärktes min uppfattning. Han hade också uthålligheten.

Pyry Soiri i VPS.
Pyry Soiri spelade två säsonger i VPS. Pyry Soiri i VPS. Bild: Yle / Tomi Hänninen Pyry Soiri,Vaasan Palloseura

Huttunen beskriver Soiri som en idealisk lagspelare.

– Han var väldigt omtyckt i VPS. Han tog ödmjukt emot tips.

Spelare som Soiri, Jasse Tuominen, Lassi Lappalainen och Robin Lod ger en annan typ av landslagsoffensiv. Det går ofta undan och Finland har blivit farligare. Soiri hoppas att Bosnien-Hercegovina får smaka på det på lördag.

– Vi vet hur avgörande matcherna är, men jag vill inte spekulera för mycket. Vi har gett oss själva ett riktigt bra läge och vi måste njuta av det. Nu ska vi åka dit och sikta på en ny seger.

Finland möter Bosnien-Hercegovina borta på lördag och Armenien hemma på tisdag. Du kan följa båda matcherna i en livechatt på Yle Sportens webbplats.

Läs också