Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Nobels fredspristagare offentliggörs, nytt rekord i njurtransplantationer

Greta Thunberg i EU-parlamentet i Strasbourg den 16 april 2019
Vadslagningsbyråerna ger låga odds för att Greta Thunberg ska tilldelas Nobels fredspris i år, men experterna tror inte att hon får priset. Hur ska det gå? Det får vi veta i dag klockan 12. Svenska Yle ordnar direktsänd studiodiskussion om fredspriset. Greta Thunberg i EU-parlamentet i Strasbourg den 16 april 2019 Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER Greta Thunberg,klimataktivist,EU-Parlamentet,Strasbourg

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Influensavaccinet kommer sent i år. Orsaken till att vaccineringarna inleds först mot slutet av november är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med vaccin ännu. Risken finns att influensasäsongen kommer igång före vaccineringarna.

Njurtransplantationerna blir allt fler i Finland, i år kan vi komma upp i ett nytt rekord på ungefär 300 stycken. Vår reporter har träffat Emma Tornberg som har fått en ny njure och har tack vare det kunnat byta ut mediciner och kanyler mot ett nytt liv med idrott, skola, resor och kompisar.

Finländare är allt mer intresserade av att själva ha makten över den information vi delar om oss. Rörelsen My Data eftersträvar att ge oss möjligheten att återfå kontroll över informationen. Det är ett stort skifte på gång inom den digitala världen och Finland har en framträdande roll.

Utrikes

Turkiets invasion av kurdområdet i norra Syrien fortsätter och nu funderar omvärlden vilka åtgärder man måste ta till. I USA föreslås sanktioner mot Turkiet. Frankrike befarar att terrorgruppen IS kan bli starkat och vill därför sammankalla den internationella koalitionen mot IS.

Årets Nobels fredspristagare offentliggörs i dag klockan tolv och Svenska Yle direktsänder en studiodiskussion om priset. Spekulationerna är redan i gång, hurdana insatser ska premieras och vem kan tänkas vara den hetaste kandidaten? Vår redaktör har sammanställt tippningarna.

Sport

Ishockeyspelaren Patrik Laine är i storform och har klättrat upp som etta i poängbörsen i NHL. I nattens match mot Minnesota lyckades Winnipeg-anfallaren Laine med två mål och två målgivande passningar. Han har nu samlat på sig tio poäng (3+7) på fem matcher.

Missa inte

Finländska Helena Sirén Gualinga har tillsammans med Greta Thunberg blivit omnämnd i internationella medier som ett av framtidens hopp för klimatet, tack vare sin kamp mot oljebolag i Amazonas regnskog.

Väder

Mulet och regn eller regnskurar på de flesta håll. Dagens högsta temperatur, i landets södra och mellersta delar mellan 7 och 12 grader, i norr mellan 1 och 6 plusgrader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes