Hoppa till huvudinnehåll

Personaldimensioneringen inom äldreomsorgen inte ett aprilskämt, säger minister Krista Kiuru

nainen
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP). nainen Bild: Harri Fagerholm / Yle Krista Kiuru

Personaldimensioneringen inom äldreomsorgen är inte ett aprilskämt. Det ville familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) understryka då hon på fredag besvarade frågor gällande regeringens planer på att införa en bindande personaldimensionering inom äldreomsorgen.

Enligt ministern har det i offentligheten förekommit oklarheter och feltolkningar. Ett populärt skämt bland oppositionen under riksdagens budgetdebatt var att kalla dimensioneringen för ”aprilvårdardimensionering”.

Benämningen kommer från att övergångsperioden som föreslås löper ut den 1 april år 2023.

- Den benämningen har varit kränkande för de sakkunniga som suttit och dryftat hur snabbt den här saken går att fixa, kommenterade Kiuru.

Regeringen Rinne kommer att bära sitt ansvar

Enligt Kiuru är det ett missförstånd att ansvaret för att verkställa reformen skulle kastas över på nästa regering.

Meningen är att nästa skede av beredningen ska bli klart i slutet av året. Då definieras bland annat stödtjänsterna och övervakningen noggrannare.

Regeringen kommer enligt Kiuru i vår att staka ut en vägkarta för fortsättningen. Det inbegriper beslut om finansieringen.

- Då övergångsperioden som kanske ges för dimensioneringen tar slut måste alla resurser som behövs, finnas i exakta eurobelopp, så att det inte finns en enda enhet i Finland som det året går under 0,7.

Långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg

Regeringen vill lagstifta om personaldimensioneringen i långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg för äldre och långvarig institutionsvård av äldre.

Det föreslås att personaldimensioneringen ska vara minst 0,7 anställda per klient.

Minimidimensioneringen är tänkt att träda i kraft den 1 augusti 2020, med en övergångsperiod som tar slut den 1 april år 2023.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes