Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Rinne varnar för en ny flyktingvåg i och med Turkiets militära insats i Syrien

En bild på Antti Rinne som talar
Statsminister Antti Rinne säger att Finland och EU är beredda att hjälpa till för att hitta fredliga lösningar gällande Turkiet och Syrien. Statsrådet beviljar inga nya tillstånd för vapenexport till Turkiet eller andra krigförande länder. En bild på Antti Rinne som talar Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva Antti Rinne

President Sauli Niinistö och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet diskuterade i morse den militära insats som Turkiet har inlett i Syrien. Det finns ingen militär lösning på konflikten i Syrien, anser Finland.

Statsminister Antti Rinne (SDP) säger att Turkiets attack mot de norra delarna av Syrien kan föra med sig att antalet flyktingar ökar märkbart.

- Det kommer troligen att finnas militär aktivitet i området en längre tid, och det betyder i praktiken att risken för att antalet flyktingar ökar är uppenbar, sa Rinne.

Statsministern kom till riksdagen från mötet mellan presidenten och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott, där bland annat läget i Turkiet och i Syrien diskuterades.

Enligt statsministern rör sig flyktingströmmarna nu inom Syrien, men ju längre Turkiet tränger in i landet, desto större är sannolikheten att flyktingarna söker sig bort därifrån.

Finland har krävt att Turkiet ska upphöra med de militära angreppen.

Statsministern ville inte alls spekulera i huruvida Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att göra allvar av sitt hot att släppa de miljoner flyktingar som redan finns i Turkiet till Europa.

Också utrikesminister Pekka Haavisto har kommenterat frågan.

Enligt Haavisto förbereder sig det internationella samfundet nu på att 100 000 människor kommer att fly på grund av nya krigshandlingarna.

Vad göra med finländarna på lägret al-Hol?

Om det redan tidigare har varit svårt att fatta ett beslut om vad man ska göra med de finska kvinnor och barn som finns på flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien, blir det knappast lättare nu.

I och med de turkiska krigshandlingarna blir det ännu svårare att rent konkret att komma in i området för att eventuellt hämta bort europeiska medborgare.

Justitiekansler Tuomas Pöysti sa igår att de mänskliga rättigheterna talar för att åtminstone barnen borde evakueras från al-Hol.

Samtidigt konstaterade Pöysti att regeringen hittills har agerat helt enligt lagen, och också i fortsättningen blir tvungen att anpassa sig efter dem som styr området lokalt.

Den humanitära situationen i området väcker oro.

- Finland har hela tiden sagt till de kurdiska myndigheterna i området att finska medborgare alltid har rätt att komma till Finland, säger Haavisto.

Hur det här i praktiken ska gå till är en annan fråga.

Texten baserar sig på Jyrki Haras artikel Pääministeri Rinne varoittaa merkittävän pakolaisuuden riskistä Turkin sotatoimien vuoksi – "Sieltä lähtee varmasti ihmisiä liikkeelle" på Yle Uutiset.

Läs också