Hoppa till huvudinnehåll

Striderna i nordöstra Syrien fortsätter – Frankrike vill sammankalla koalitionen mot IS

Rök stiger upp från staden Tel Abyad i nordöstra Syrien.
Turkiska styrkor har omringat staden Tel Abyad. Rök stiger upp från staden Tel Abyad i nordöstra Syrien. Bild: Reuters / Lehtikuva Syrien,Turkiet,Rojava

Minst 60 000 civila är på flykt undan den turkiska invasionen av kurdområdet i nordöstra Syrien. Kring en halv miljon människor bor i det område som Turkiet vill ockupera.

Turkiska styrkor lyckades under torsdagen omringa två gränsstäder, men de kurdiska styrkorna uppger att försvaret av Tal Abyad och Ras al-Ain fortsätter.

Det finns inga exakta siffror på hur många som har dödats i striderna. Turkiet talar om hundratals dödade kurdiska stridande, men uppgifterna är obekräftade.

I USA ökar kraven på sanktioner mot Turkiet. Republikaner i både senaten och representanthuset förbereder nu sanktionslagar.

Kongressledamoten Liz Chaney säger att Turkiets beslut att angripa USA:s kurdiska allierade måste få allvarliga konsekvenser.

Samtidigt har president Donald Trump uppgett att han hoppas kunna medla i konflikten mellan Turkiet och kurderna.

Det är oklart om Trump skulle gå med på att underteckna en sanktionslag, men han har varnat att Turkiets ekonomi kommer att ödeläggas om landet går för långt.

Att gå för långt skulle till exempel vara etnisk rensning eller attacker mot civila, säger presidenten.

IS återvänder?

Många länder oroar sig för att den turkiska attacken kommer att leda till att terrorgruppen IS på nytt lyckas etablera sig i Syrien.

Den kurdledda SDF-styrkan utgjorde huvudmarkstyrkan i kriget mot IS i Syrien. Men SDF har nu flyttat sina styrkor till gränsområdet för att möta hotet från Turkiet.

Det kan ge de IS-celler som finns kvar i området utrymme att börja agera öppet på nytt då SDF:s närvaro minskar.

Det finns också stor risk för att tillfångatagna IS-krigare lyckas rymma. Kurderna uppger att turkiskt artilleri beskjutit ett fängelse där de farligaste IS-fångarna hålls fängslade.

Det finns dessutom en betydande mängd jihadister bland de syriska rebellstyrkor som strider på Turkiets sida, och det är oklart i vilken grad de sympatiserar med IS.

Sammankalla koalitionen

Frankrike vill därför snabbt sammankalla den internationella koalitionen mot IS.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian sade att den internationella koalitionen måste samlas eftersom kriget mot IS hotar att bryta ut på nytt.

Enligt honom har IS bara väntat på en situation som den som nu har uppstått i Syrien.

Den USA-ledda koalitionen består av 30 länder. Frankrike var en av de största aktörerna i koalitionen.

Källor: SR, Reuters, BBC

Läs också