Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv stortrivs med stressen inför viktiga kvalmatcherna: ”Har tänkt på det här varje dag i fyra veckor”

Tim Sparv firar.
Tim Sparv firar efter segern mot Bosnien-Hercegovina i juni. Tim Sparv firar. Bild: Yle/ Tomi Hänninen Tim Sparv,Finlands herrlandslag i fotboll

Med sex poäng mot Bosnien-Hercegovina och Armenien segrar cementerar Finland sin plats i EM-slutspelet 2020. Men för att göra det måste man klara av det som landslagskaptenen Tim Sparv kallar landslagets största utmaning i kvalet så här långt.

Det är nu det gäller.

Med en seger över Bosnien-Hercegovina tar Finland ett jättekliv mot ett historiskt EM-slutspel.

Med en seger över Armenien efter det skulle platsen säkras.

Finlands landslagstrupp är medveten om vad som står på spel. Tim Sparv, som inte kunnat spela på grund av en krampande rygg sedan den senaste landslagssamlingen, är taggad.

– Att vi har allt i våra egna händer visar att vi gjort det fantastiskt så här långt. Men det är nu först det börjar, säger han för Yle i Bosnien.

Tim Sparv skriver autografer.
Tim Sparv. Tim Sparv skriver autografer. Bild: All Over Press / Jarno Kuusinen Finlands herrlandslag i fotboll,Tim Sparv

Först ut är alltså en bortamatch mot gruppfyran Bosnien-Hercegovina på lördagskvällen. För värdarnas del handlar det om en måstematch. En seger är ett måste för att hålla drömmen om att kvala in till EM i liv.

– Det är en utmaning för oss, medger också Tim Sparv.

– En av de svåraste matcherna så här långt. Det är aldrig lätt att ta poäng borta mot de östeuropeiska länderna.

Måltorkan har inte fått Pukki att tappa humöret

Upp till 1000 inresta blåvita fans ska ändå göra sitt yttersta för att göra uppgiften lättare för landslaget. Det uppskattar inte minst Teemu Pukki.

– Det ger oss oerhört mycket energi. Det hjälper alltid då fansen gör sig själv hörda, men det har varit på en helt annan nivå det här kvalet. Så det är klart att det hjälper, säger han.

Teemu Pukki ligger på marken.
Teemu Pukki nätade mot Bosnien-Hercegovina då det senast begav sig. Teemu Pukki ligger på marken. Bild: Tomi Hänninen Teemu Pukki

På ett personligt plan har den senaste tiden varit motig för Pukki. I klubblaget Norwich har krutet varit blött och laget har radat upp tre förluster på raken i Premier League.

– Men personligen känner jag mig bra just nu. Även om det inte blivit några mål den senaste tiden så känner jag att jag har spelat bra. Jag är förväntansfull inför de här matcherna, intygar han ändå.

"Går inte in för att ta bara en poäng"

Det senaste landslagsuppehållet noterades Pukki för ett mål mot både Grekland och Italien. Därför är det inte allt för långsökt att tala om en viss press att näta också mot Bosnien-Hercegovina och inte minst Armenien.

Men den känner målsprutan inte av.

– Jag är inte en sådan person, säger Pukki.

Tim Sparv då? Den exakta motsatsen. Men på ett positivt sätt.

– Jag har tänkt på den här matchen varje dag i fyra veckor nu, medger han.

Tim Sparv och Edin Dzeko i matchen mellan Finland och Bosnien 2019.
Tim Sparv i farten mot Bosnien-Hercegovina i juni. Den här gången finns Edin Dzeko inte med i motståndarnas trupp. Tim Sparv och Edin Dzeko i matchen mellan Finland och Bosnien 2019. Bild: imago images / Nordphoto/ All Over Press Tim Sparv,Edin Džeko

Mot Bosnien-Hercegovina kan till och med en poäng räcka för att säkra EM-biljetten – förutsatt att andra resultat också går Finlands väg.

Då Finland ställs mot Liechtenstein nästa kvalomgång kan biljetten i så fall senast säkras.

– Vi är medvetna om att ett kryss kan räcka, men vi går nog in för att vinna, som man alltid gör i landslaget. Vi tänker inte utgå från att nöja oss med ett oavgjort resultat, säger Pukki.

"Viktigt att inte dras med i hajpen"

Landslagstränaren Markku Kanerva manar också till lugn. Enligt lotsen är det viktigt att ta resten av kvalet en match i taget.

– Det är en kliché, men redan matchen mot bosnierna är en utmaning i sig. Det är totalt onödigt att blicka längre fram än så, säger han.

Han får medhåll av sin lagkapten.

– Det är klart att hajpen som finns runt laget just nu är fantastisk på många sätt och vis, men för oss i laget är det viktigt att inte dras med i den. Vi måste hålla fötterna på jorden och göra grovjobbet, manar Sparv.

Tim Sparv, Teemu Pukki och Markku Kanerva intervjuades av Matti Härkönen i Zenica.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport