Hoppa till huvudinnehåll

Unga och integreringen av invandrare i Kråkkärret i Åbo särskilt viktiga frågor för årets polis Vesa Jauhiainen

En polis i uniform tittar mot kameran. Runt omkring honom massor med barn.
Åbopolisen Vesa Jauhiainen valdes till Årets Polis 2019. En polis i uniform tittar mot kameran. Runt omkring honom massor med barn. Bild: Katja Almgren Polis,vesa jauhiainen

Äldre konstapel Vesa Jauhiainen från sydvästra Finlands polisinrättning har valts till Årets Polis 2019. För tillfället arbetar han på huvudpolisstationen i Åbo i en fältövervakningsgrupp vars huvudsakliga målgrupp är ungdomar under 18 år.

Temat för valet av Årets Polis var polisverksamhetens grund, det vill säga övervaknings- och alarmfunktioner. Poliser i övervaknings- och larmuppdrag är först på plats då något händer. Detta framkommer i ett pressmeddelande från Polisstyrelsen.

Jauhiainen har i flera år arbetat som närpolis i Kråkkärret i Åbo, där han i samarbete med andra myndigheter och instanser särskilt har arbetat med ungdomar.

Han är också medlem i arbetsgruppen Rad som arbetar mot radikalisering.

"Behövs en sådan polisman"

Enligt motiveringen för utmärkelsen är Jauhiainen en exemplarisk polisman i övervaknings- och fältverksamheten.

För sina yngre kollegor är han en positiv förebild, som fortsätter sin karriär efter sin pensionering och som varje dagförhåller sig aktivt och entusiastiskt till sitt arbete.

Enligt väljarna behövs en sådan polisman som han på plats i dagens utmanande och flerdimensionella samhälle.

För tillfället har Åbo tre närpoliser. Förutom i Kråkkärret tillsätts denna tjänst i Perno-Pansio och Hallis. Två poliser har tillfälligt blivit anställda för uppgiften, och de har med sin aktivitet gjort sig kända i dessa områden.

Årets Polis valdes nu för 44:e gången. Utmärkelsen ges i samarbete mellan Helsingfors Juniorhandelskammare, Finlands Polisorganisationers förbund och Polisstyrelsen.

Utnämningen offentliggjordes fredagen 11.10.2019 på Riddarhuset i Helsingfors.