Hoppa till huvudinnehåll

"Bunta inte ihop alla över 65 år i en enda klump" – grå pantrar och gamla rävar engagerar sig i Åbo

Äldre ute på vandring
Nytt pensionärsprojekt kan gå hur långt som helst. Äldre ute på vandring Bild: Mostphotos pensionärer,äldre,ålderdom,Gammal,vandring,motion,naturen

– Äldre personer. De ska inte tänka på sin ålder. Utan de ska göra det som de tycker är roligt!

Det säger den svenska bloggaren Dagny Carlsson, som är 107 år gammal, och som gör allt sådant som är roligt.

Men för alla är det inte lätt att bli äldre. Pensioneringen kan vara en stor frihet men den kan också vara en lika stor livskris.

Som pensionär börjar kroppen leva ett eget liv utan att konsultera knoppen, och knoppen börjar leva ett eget liv och glömma bort saker― Margita Vainio

I Åbo startade i torsdags ett nytt pensionärsprojekt, som ska hjälpa dem som står inför de förändringar i livet som en pensionering innebär.

– Vi startar med en tanke om att relativt nya pensionärer och också lite längre pensionerade tillsammans kunde hjälpa dem som funderar på att bli pensionerade, säger initiativtagaren Margita Vainio.

Sex äldre damer sitter kring ett bord och diskuterar. Framför sig har de ett stort vitt papper.
Damerna funderade över vad de hade velat få hjälp med då de pensionerades. Sex äldre damer sitter kring ett bord och diskuterar. Framför sig har de ett stort vitt papper. Bild: Linus Hoffman/Yle pensionärer,Ea Maria Blomqvist

Det kan bli en plattform, material att dela ut till arbetsgivare och blivande pensionärer, en bok, seminarier, utbildning, expertföreläsningar, studiebesök eller något helt annat. Det klarnar så småningom.

Övergången påverkas av hur beredd man är på att gå i pension

Men intresset är stort. Till den första träffen kom ett 40-tal grå pantrar och gamla rävar, som de kallar sig.

– Det är antagligen så att vi alla går och funderar på samma saker. En del har kanske varit engagerade på annat håll, så att det inte är en så stor sak att lämna arbetsplatsen, men för andra kan bron över "troubled water" vara lång och besvärlig, säger Vainio.

Margita Vainio, en glad dam med grått hår och glasögon med silverfärgade skalmar.
Margita Vainio. Margita Vainio, en glad dam med grått hår och glasögon med silverfärgade skalmar. Bild: Linus Hoffman/Yle Pensionär,margita vainio

Vainio själv berättade på träffen hur hon som nybliven pensionär till en början skämdes för att gå på stan mitt på arbetsdagen, utan att göra något.

Andra dagar kunde Vainio vara arg över att arbetsgivaren dumpat henne, eller för att hon valt att lämna arbetsgivaren.

– Det beror på hur man är förberedd på sin pensionering, hur arbetsgivaren sett till att övergången blir enkel, men också hur man ordnar livet för sig, säger Vainio.

Två generationer pensionärer i samma familj, med helt olika intressen

I samtalen kring borden funderade många på att de, då de pensionerades, skulle ha velat ha mera hjälp och information om ekonomin, hälsofrågor, tips på aktiviteter, nya kontakter och en massa andra saker.

Ett vitt papper med grön text, tankar kring vad man tänker på före och efter pensioneringen.
Vad borde man tänka på före och efter sin pensionering? Ett vitt papper med grön text, tankar kring vad man tänker på före och efter pensioneringen. Bild: Linus Hoffman/Yle Pensionär,pensionering

– Och bunta inte ihop alla över 65 år i en enda klump, som man ofta gör i undersökningar och i medier. Alla äldre tycker inte lika. I min familj har vi två generationer pensionärer, med helt olika intressen, livserfarenheter och behov, säger Harriet Kurtén.

Andra tankar handlade om hur lurendrejare försöker bedra äldre, och om pensionärsprojektet kunde lära ut bra knep för att inte blir lurad.

Eller att det finns en enorm kunskap hos pensionärer, vilket borde utnyttjas nu då Finland behöver mer arbetskraft inom många områden. Kunde det finnas en pensionärsresursbank?

Nya gemenskaper och upplevelser efterlyses

– Jag tror att det för oss ganska nya pensionärer finns nya tankesätt och möjligheter att vara tillsammans än i klassiska pensionärsföreningar. Här ser jag en ny kreativ ådra komma fram, säger Jan-Åke Törnroos.

Jan-Åke Törnroos, en man med ljust hår och en grånande mustasch.
Jan-Åke Törnroos. Jan-Åke Törnroos, en man med ljust hår och en grånande mustasch. Bild: Linus Hoffman/Yle Pensionär,jan-åke törnroos

Törnroos har varit pensionär i två år, men då han fortfarande är aktiv som forskare har han inte gått med i någon pensionärsförening.

– Här hoppas jag kunna hitta nya gemenskaper, nya relationer, nya tankegångar och nya upplevelser. Kanske gemensamma resor, exkursioner och projekt med tankeväckande program, hoppas Törnroos.

Pensionärsprojektet i Åbo startar som ett ettårigt pilotprojekt, men det kan kanske utvidgas snabbare, eftersom intresset den första gången redan var så stort.

Liknande projekt, kurser och böcker har funnits bland annat i Vasa, Jakobstad, Borgå och Helsingfors.

– Det handlar om att det inte alltid är så trevligt att bli äldre. Det är något man inte riktigt vill tala om, säger Vainio.