Hoppa till huvudinnehåll

I Lappträsk växer jordgubbar på höjden - Robert Jordas håller på med hemliga experiment i sitt växthus

Robert Jordas smakar på en jordgubbe
Jordgubbar är en färskvara som ska ätas så fort som möjligt, säger Robert Jordas. Robert Jordas smakar på en jordgubbe Bild: Yle/ Stefan Paavola jordgubbe,bärodling,växthusodling,robbes lilla trädgård

Jordgubbar odlas för fullt i Lappträsk trots att hösten redan får kylan att knipa utanför. Robert Jordas tycker det är intressant att experimentera med nya odlingsmetoder.

Att odla jordgubbar vertikalt är något helt nytt för Robert Jordas och hans "lilla" trädgård, och därför gäller det att testa sig fram. Vertikalodling betyder att jordgubbarna odlas i flera våningar.

I det cirka trettio kvadratmeter stora rummet hänger plantor med jordgubbsblommor, kart och mogna bär. Den färggranna belysningen för tankarna till ett sjuttiotalsdisco.

Fukten gör att linserna på glasögonen immar igen med det samma. Temperaturen är inte tropisk, utan påminner om finsk sensommar.

Plantorna verkar må bra, oberoende på vilken "våning" de bor i. Varje våning har ju egen belysning.

- Vi vill att plantorna ska få en så bra växttid som möjligt, så att klimatet runt plantorna är så bra som det bara kan vara.

Hemligheter, rosa ljus och perfekta odlingsförhållanden

I det perfekta klimatet för en jordgubbsplanta ingår att den får rätt ljus, rätt värme och rätt luftfuktighet. Den ska ha koldioxid, den måste få mat, alltså gödsel, så att den växer och den behöver också vatten.

- Allt det här kan vi styra helt enligt växtens behov, det är det intressanta, säger Robert Jordas.

Jordgubbar mognar i växthuset
Färska jordgubbar i oktober. Plantorna är av en sort som ger skörd hela tiden. Jordgubbar mognar i växthuset Bild: Yle/ Stefan Paavola jordgubbe,bärodling,växthusodling,robbes lilla trädgård

Det hela är fortfarande lite hemligt och reportern utsätts för rigorösa säkerhetsåtgärder innan han får ta en titt på testodlingen.

En av hemligheterna med odlingen är ledlampor. Plantorna behöver mycket ljus. Ledlampor producerar mindre värme än andra lampor, så det går att odla tätare och i flera våningar.

Robert Jordas i växthuset
Robert Jordas tycker om jordgubbar. Robert Jordas i växthuset Bild: Yle/ Stefan Paavola jordgubbe,bärodling,växthusodling,robbes lilla trädgård

Robert Jordas säger att det finns många fördelar med att odla i flera våningar. Man får en större skörd på en mindre areal, man kan kontrollera klimatet, och på den här odlingen kan man kontrollera spektret på lamporna.

- Vi försöker lära oss och hitta den rätta odlingsmetoden här, berättar Jordas.

Han ville odla jordgubbar eftersom han tycker att bären är goda. Men Robert Jordas är inte helt nöjd med smaken på just de här bären än.

Jordgubbar mognar i tre våningar
Här trivs jordgubbarna. Jordgubbar mognar i tre våningar Bild: Yle/ Stefan Paavola jordgubbe,bärodling,växthusodling,robbes lilla trädgård

- Vi kommer att göra testodlingar här nu ungefär i ett års tid. De här plantorna ger skörd hela tiden. Det kommer nya blommor hela tiden samtidigt som det finns bär.

Robert Jordas låter påfallande ivrig när han talar om experimenten och han vill gärna höra reporterns åsikt om hur jordgubbarna smakar.

Och hur smakar det då?

Fräscht, men något saknas i smaken konstaterar Yle Östnylands reporter när han får provsmaka på jordgubbarna.

Senare smakar reportern på en annan sort och gillar dem mer, det smakar lite smultron.

Men är det miljövänligt att odla jordgubbar mitt i vintern i Finland?

Jordas konstaterar att det hänger på hur elen har producerats.

- Har vi producerat el hållbart blir det här en vettigare lösning än att importera grönsaker och frukt från andra länder. Och jordgubbar är en färskvara, det är viktigt att jordgubbar konsumeras så fort som möjligt efter att man har skördat dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland