Hoppa till huvudinnehåll

Invisible Heroes vinner europeiskt tv-pris

TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkilä) ja HARALD EDELSTAM (Mikael Pernsbrandt).
Pelle Heikkilä (mitten) spelar Tapani Brotherus och Mikael Persbrandt (t.h.) spelar den svenska diplomaten Harald Edelstam. TAPANI BROTHERUS (Pelle Heikkilä) ja HARALD EDELSTAM (Mikael Pernsbrandt). Bild: Diego Araya Corvalan / Kaiho Republic / Yle Pelle Heikkilä,Mikael Persbrandt

Den finsk-chilenska tv-serien Invisible Heroes fick priset för bästa europeiska tv-serie på festivalen Prix Europa.

Invisible heroes utspelar sig under under militärkuppen i Chile 1973 och handlar om hur Finland tog emot sina första flyktingar. De finländska diplomaterna Tapani och Lysa Brotherus och Ilkka Jaamala räddade över tvåtusen personer från diktator Augusto Pinochets Chile.

I prismotiveringen hyllades seriens visuella uttryck, klipp och rollprestationer.

Huvudrollerna spelas av Pelle Heikkilä, Sophia Heikkilä, Ilkka Villi, Aksa Korttila och Mikael Persbrandt.

Manusförfattarna är Tarja Kylmä och Manuela Infante och serien är regisserad av Mika Kurvinen och Alicia Scherson. Serien är producerad av Kaiho republic och producent är Liisa Penttilä-Asikainen. Serien är klippt av Nina Ijäs och Jussi Rautaniemi.

Prix Europa är Europas största tävling för tv-, radio- och webbproduktioner. Vinnarna utsågs vid en prisceremoni i fredags.

Läs också