Hoppa till huvudinnehåll

Maciej är gay och utpekas som samhällets fiende nummer ett - valet i Polen påverkar polariseringen i hela EU

Den polska dragdrottningen Maciej "Gąsiu” Gośniowski inspekterar sina nymålade naglar hemma i sin lägenhet inför en galakväll.
Den polska dragdrottningen Maciej "Gąsiu” Gośniowski inspekterar sina nymålade naglar hemma i sin lägenhet inför en galakväll. Den polska dragdrottningen Maciej "Gąsiu” Gośniowski inspekterar sina nymålade naglar hemma i sin lägenhet inför en galakväll. Bild: Gustaf Antell / Yle Polen,Lag och rättvisa,Drag,politik,val,Maciej Gośniowski

I Polen är det parlamentsval på söndagen, och ett av det konservativa regeringspartiets kampanjlöften är att försvara traditionella familjevärderingar. Enligt opinionsundersökningarna vinner Lag och rättvisa överlägset.

Maciej Gośniowski är en människorättsaktivist som jobbar för att främja respekten för de sexuella minoriteterna i Polen. Han är också en skådespelare och en av landets mest kända dragartister.

Han sitter i en svår sits i ett konservativt land och under det senaste året har polariseringen kring hbtq-frågor dessutom ökat markant.

- Regeringen använder det enklaste verktyget för att manipulera samhället - fruktan. De gjorde oss till en fiende, säger Gośniowski.

Anledningen är enkel. Inför parlamentsvalet på söndagen har det styrande partiet Lag och rättvisa gjort de så kallade hoten mot polska familjevärderingar till en av de stora valfrågorna.

De säger att liberalerna och hbtq-personerna främjar pedofili genom att lära barn att tänka på sex.― Filip Pazderski, sociolog, Institutet för offentlig frågor
Jaroslaw Kaczynski, ledaren för regeringspartiet Lag och rättvisa talar med reportrar i sejmen 12.1.2017
"Familj betyder en kvinna och en man i ett fast förhållande - och deras barn", Jarosław Kaczyński, partiledare, Lag och rättvisa. Jaroslaw Kaczynski, ledaren för regeringspartiet Lag och rättvisa talar med reportrar i sejmen 12.1.2017 Bild: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI Jarosław Kaczyński,Polen,Lag och rättvisa

Den katolska kyrkan talar med kluven tunga

Regeringens strategi får starkt stöd av Polens mäktigaste institution, den katolska kyrkan. Lag och rättvisa har ett nära förhållande till kyrkans ledning.

I samband med så kallade jämlikhetsparader har kyrkan tagit den arga och ofta våldsamma pöbelns parti. Trots att kyrkan ofta fördömer våld mot paraderna kommer den med dubbla budskap.

- När det blev slagsmål i samband med paraden i Białystok i somras tackade biskopen nationalisterna för att de försvarade polska familjevärderingar.

För två veckor sedan, när det var parad i Lublin, ordnade Lag och rättvisa en familjepicknick i närheten. Under tiden grep polisen 38 ultranationalister och huliganer som försökte angripa paraden.

- Ett heterosexuellt par greps med en bomb, säger Gośniowski. De var där för att döda. Det är helt galet.

En liten skylt där det står att familjen är där livet börjar och kärleken aldrig tar slut.
Det finns flera sätt att definiera en familj. En liten skylt där det står att familjen är där livet börjar och kärleken aldrig tar slut. Bild: Gustaf Antell / Yle familj,familjer,familjeliv,Moraliska värderingar,kultur,kulturhistoria,värdering

Tomasz Pitucha, en av regeringspartiets stadsfullmäktigeledamöter i Lublin, tycker att det är paraderna i sig som är galna.

- Hbtq-marscher är en attack mot allt det som är heligt för oss. De brukar förlöjliga katolska traditioner och övertygelser, bland annat uppfattningen om att familjen har en socialt viktig roll i samhället.

"Allt är relativt förutom att abort är mord"

Łukasz Gos-Furmankiewicz är en före detta jurist som nu har blivit en frilansande översättare. Jag möter honom i parken Ogród Saski i Warszawas centrum, bredvid Łukasz gamla skola.

Det var här han brukade hänga med kompisarna under de formativa tonåren. De flesta av dem, får vi anta, röstar på oppositionen eftersom Lag och rättvisa är relativt svagt i huvudstaden.

Łukasz Gos-Furmankiewicz sitter med sin laptop i parken Ogrod Saski i Warszawa och jobbar.
Łukasz Gos-Furmankiewicz sitter med sin laptop i parken. Han har nyligen tagit steget ut och blivit en digital nomad. Łukasz Gos-Furmankiewicz sitter med sin laptop i parken Ogrod Saski i Warszawa och jobbar. Bild: Gustaf Antell / Yle Polen,Warszawa,Abortfrågan,Łukasz Gos-Furmankiewicz

- Jag är en otypisk anhängare av Lag och rättvisa för jag anser att partiet har många brister. Det är det minst värsta partiet, säger Gos-Furmankiewicz, som kallar sig "mycket konservativ".

Han säger att han väljer parti av moralisk övertygelse. Det finns bara en fråga som inte är relativ och som ensam avgör hur han röstar.

- Lag och rättvisa är det enda partiet som vill och kan förbjuda aborter. Det är det enda högerpartiet som är tillräckligt starkt för att lyckas förbjuda mord på levande foster.

Gos-Furmankiewicz är på det sättet typiskt att han precis som många andra väljare vet bättre vad de inte vill ha än vad de vill.

Och det allra vanligaste i Polen är att de flesta har tröttnat på högerliberal ekonomisk politik och västerländska värderingar så som de definieras inom den polska samhällsdebatten.

- Ja, jag stöder regeringen, men inte med entusiasm. Det är det enda partiet som jobbar för hela Polen. Oppositionspartierna representerar bara få utvalda grupper, säger Gos-Furmankiewicz.

Regeringen vill inte att Polen är en andra klassens koloni som styrs av administrationen i Bryssel.― Łukasz Gos-Furmankiewicz

Regeringen ser ut att gå mot en klar seger i antalet röster

Paradoxen i valet är att trots att Lag och rättvisa troligen är populärare än någonsin med ett stöd i opinionsmätningarna på över 40 procent, så kan partiet förlora makten åt oppositionen.

År 2015 misslyckades vänsterpartierna med att klara av röstspärren för valförbund på åtta procent, vilket överraskande gav Lag och rättvisa över hälften av mandaten i sejmen trots att partiet fick "bara" 37,6 procent av rösterna.

- En sak som påverkar valresultatet är vilka partier som lyckas mobilisera sina anhängare bäst, säger Filip Pazderski från Instytut Spraw Publicznych, Institutet för offentlig frågor.

Vänstern ser ut att klara sig bra. Det gör att regeringen knappast får egen majoritet igen.― Filip Pazderski, Institutet för offentlig frågor

Huvudfrågan är vad väljarna tycker om det regeringspartiet har gjort under sina fyra år med egen majoritet i parlamentet.

- Lag och rättvisa kan känna sig bra just nu för de har goda opinionssiffror, säger Pazderski. Partiet vet att deras väljare tar till sig deras budskap, i synnerhet i de östra och södra delarna av landet.

Lag och rättvisa är det minst värsta partiet. Medborgarplattformen, EUs parti, är fullt av folk som bara vill bli rika.― Łukasz Gos-Furmankiewicz

Både Lag och rättvisa och det största oppositionspartiet, EU-positiva och liberalkonservativa Medborgarplattformen, säger att valet är det viktigaste sedan kommunismens fall.

Väljarna verkar inte hålla med och antalet soffliggare väntas bli stort. I förra valet var valdeltagandet knappt 51 procent, vilket betyder att bara 19 procent av väljarkåren röstade på Lag och rättvisa.

Ändå fick partiet egen majoritet och en möjlighet att driva, ur EU:s synpunkt, radikal högerkonservativ politik.

Dessutom började regeringen reformera domstolsväsendet så att det har blivit mer politiskt styrt. Den har också tagit full kontroll över de statliga medierna.

Busshållplatsreklam i Gdansk i Polen där det står "Konstytucja"
Polens regering beskylls för att inte respektera landets konstitution. Busshållplatsreklam i Gdansk i Polen där det står "Konstytucja" Bild: Yle/Gustaf Antell grundlagsenlighet,Polen,Författningsdomstol,konstitutionsdomstolar

EU varnar nu polackerna för att den sittande regeringen håller på att nedmontera demokratin och skapa en auktoritär regim, men de varningarna ger snarare motsatt effekt.

- Regeringen och vanliga polacker vill inte att Polen är en förlängning av tysk politik eller en andra klassens koloni som styrs av administrationen i Bryssel, säger Łukasz Gos-Furmankiewicz.

Men medan Gos-Furmankiewicz talar som en väljare som vet vad han inte vill ha talar Lag och rättvisas partiledare Jarosław Kaczyński tydligare maktspråk. Han ger ett intryck av att veta vad han vill.

- Vi kommer att ta alla beslut som har betydelse. Det är därför de som säger att det här är det viktigaste valet sedan 1989 har rätt.

Han beskyller oppositionen för att drömma om att återta makten för egen vinning. Oppositionspolitikerna "kommer att tillåta EU:s värderingar bara för att kunna tjäna pengar på i Bryssel".

- De drömmer om en stor moralisk revolution, de vill splittra våra familjer och förstöra de manliga och kvinnliga könsidentiteterna. De vill krossa oss.

En krigsveteran lägger ner en blomma vid Den okände soldatens grav i Warszawa.
En krigsveteran lägger ner en blomma vid Den okände soldatens grav i Warszawa. I regeringspartiets narrativ är den polske krigaren alltid fläckfri. En krigsveteran lägger ner en blomma vid Den okände soldatens grav i Warszawa. Bild: Gustaf Antell / Yle Warszawa,Den okände soldatens grav,Polen,krigsveteraner,fosterländskhet

Medborgarplattformens partiledare Grzegorz Schetyna beskriver relationen till resten av EU som väldigt annorlunda.

- Polen kan närma sig Västeuropa leende, med huvudet högt, civiliserat, demokratiskt och laglydigt. Men vi kan också vara ett land där gräl och dåliga känslor dominerar. Vi vill inte vara ett sådant land.

Gośniowski litar bara på att vänsterpartierna

- Många mänskor uppfattar att de måste skydda sig emot oss som är hbtq, säger Maciej Gośniowski. På det sättet är många väljare jättelätta att manipulera.

Han hoppas att polackerna snart ska tröttna på politiker som hela tiden hittar andra grupper att hata och vara rädd för.

- Innan oss var det ukrainare, vi har många ukrainare i Polen. Innan ukrainarna var det invandrarna söderifrån, tillägger Gośniowski. Regeringen kör med samma strategi vid varje val.

Och, påpekar han, oppositionen var inte mycket bättre när den själv satte vid makten. Medborgarplattformen är också den i grunden värdekonservativ trots att de nu talar om Västeuropa som en modell.

- Det har alltid talats om att våra värderingar är hotade, också under Donald Tusks tid vid makten, säger Gośniowski.

Tusk var premiärminister från 2007 till 2014, då han blev Europeiska rådets ordförande.

En polsk dragdrottning sminkar sig inför en stor galakväll.
Polens sexuella minoriteter lever under ovanligt stor press just nu. Regeringen och kyrkan, landets två mäktigaste institutioner, har utsett dem till samhällets fiender. En polsk dragdrottning sminkar sig inför en stor galakväll. Bild: Gustaf Antell / Yle Drag,mänskliga rättigheter,sexuell identitet,könsidentitet,crossdressing

- I grunden är Polen ett värdekonservativt land och i nuläget är det bara ute på vänsterkanten stödet för allas mänskliga rättigheter betonas, säger Gośniowski.

Trots sina diametralt olika åsikter om hur Polens framtid borde se ut finns det en sak som de båda är överens om. Om den egna sidan vinner valet sänder det positiva signaler till likasinnade runt om i EU.

Experten Filip Pazderski håller med:

- Den riktning Polen tar har betydelse. Under de närmaste åren, månaderna till och med, tas det många viktiga beslut både i Bryssel och globalt, till exempel om klimatet.

Innan oss var det ukrainare, vi har många ukrainare i Polen. Innan ukrainarna var det invandrarna söderifrån.― Maciej Gośniowski