Hoppa till huvudinnehåll

Mira Potkonen fick nöja sig med VM-brons igen – tränaren ändå nöjd med mäktiga saldot: ”En jäkla bedrift”

Mira Potkonen i farten.
Mira Potkonen i farten. Mira Potkonen i farten. Bild: Lehtikuva Mira Potkonen

Det blev inget VM-guld för Mira Potkonen. Boxaren åkte på en förlust i semifinalen mot Cong Wang i ryska Ulan Ude. Men brons blev det ändå – Potkonens tredje stortävlingsmedalj i år. Det är stort, säger hennes tränare för Yle.

Domarrösterna föll 1–4.

Kinesiskan Wang fick en starkare inledning på dusten då hon redan i den första ronden fick in flera tunga slag, medan Potkonen hade problem med att ta sig förbi kinesiskans försvar.

– Det överraskade oss egentligen. Kinesiskan höll ett så högt tempo att det tvingade Mira att tänka om. Men ju längre matchen gick desto bättre kom Mira med i matchen, analyserar tränaren Maarit Teuronen för Yle per telefon efter matchen.

Den andra ronden var bättre av Potkonen, men inte tillräckligt bra. Då hon sedan tvingades jaga i tredje kunde kinesiskan med vassa kontringar säkra segern.

– Mira sade efteråt att hennes ben kändes väldigt tunga. Cong lät oss inte utnyttja våra lägen, säger Teuronen.

Tre medaljer i år – nu är målet att kvala in till OS

Resultatet: förlust och VM-brons. Potkonens tredje stortävlingsmedalj i år efter att ha tagit guld i 60-kilosklassen på EM och Europaspelen.

– Efter en förlust är det svårt att vara nöjd, men jag tror att vi redan i morgon kan vara gladare. Tre medaljer på ett år… nog är det ju en jäkla bedrift, säger Teuronen.

För Potkonens del är VM-bronset det andra efter att ha öppnat medaljkontot i Astana i Kazakstan 2016. Samma år tog hon också OS-brons i Rio de Janeiro.

Det delades inte ut OS-biljetter under pågående VM. Samtliga platser till Tokyo 2020 står på spel i två olika kvalturneringar nästa år. Den europeiska kvalturneringen, där sex biljetter i 60-kilosklassen delas ut, avgörs i London i mars.

– Innan det har vi prickat in en turnering i kalendern. Den går i Bulgarien i slutet av januari. Men nu börjar vi bygga upp träningsprogrammet. Vi vet inte alls ännu hur det kommer att se ut, berättar Teuronen.