Hoppa till huvudinnehåll

Lasagne i ugnsfast glasform fotad uppifrån.




Lasagne i ugnsfast glasform fotad uppifrån.
Strömsö,vegval

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.

Anders Samuelsson

Ingredienser

  • 3 medelstora auberginer
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 2,5 dl panko ströbröd
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 200 g mozzarella
  • olivolja till stekning
  • salt

Tomatsås:

  • 400 g skållade tomater
  • 1 st gul lök
  • ½ fänkål
  • 1 bit stjälkselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm socker
  • svartpeppar
  • 6-7 blad färsk basilika, strimlade

Gör så här

  1. Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden.
  2. Strö salt över skivorna och låt stå i ca 30 min tills de tappar lite vätska. Torka av.
  3. Hacka lök och vitlök, stjälkselleri och fänkål. Fräs i olja, tillsätt tomaterna och låt puttra under lock på svag värme i 20 min.
  4. Avsluta med strimlad basilika och smaka av med salt och peppar.
  5. Vispa hastigt upp äggen i en skål.
  6. Vänd aubergineskivorna i vetemjöl, därefter i äggvispet och sist i panko. Stek i olja tills gyllene.
  7. Skär de stekta aubergineskivorna i två eller tre delar på tvären.
  8. Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en ugnsfast form. Avsluta med tomatsås och parmesan.
  9. Gratinera i 200 grader i ca 15 min.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: