
Lasagne i ugnsfast glasform fotad uppifrån.
Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan
Gillar din familj lasagne så tycker ni antagligen också om det här. Det här är ett utmärkt sätt att använda aubergine i vardagen.
Anders Samuelsson
Ingredienser
- 3 medelstora auberginer
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 2,5 dl panko ströbröd
- 1 dl parmesanost, riven
- 200 g mozzarella
- olivolja till stekning
- salt
Tomatsås:
- 400 g skållade tomater
- 1 st gul lök
- ½ fänkål
- 1 bit stjälkselleri
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 0,5 krm socker
- svartpeppar
- 6-7 blad färsk basilika, strimlade
Gör så här
- Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden.
- Strö salt över skivorna och låt stå i ca 30 min tills de tappar lite vätska. Torka av.
- Hacka lök och vitlök, stjälkselleri och fänkål. Fräs i olja, tillsätt tomaterna och låt puttra under lock på svag värme i 20 min.
- Avsluta med strimlad basilika och smaka av med salt och peppar.
- Vispa hastigt upp äggen i en skål.
- Vänd aubergineskivorna i vetemjöl, därefter i äggvispet och sist i panko. Stek i olja tills gyllene.
- Skär de stekta aubergineskivorna i två eller tre delar på tvären.
- Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en ugnsfast form. Avsluta med tomatsås och parmesan.
- Gratinera i 200 grader i ca 15 min.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: