Hoppa till huvudinnehåll

Femte veckomenyn – Vegval

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.
Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås. Strömsö (tv-program),vegval

Den femte och sista Vegvalsveckan bjuder bland annat på den perfekta biffen för vegetariska burgare, gjord på inhemska bondbönor.

Anna Karin Almén bjuder på familjens 4-årings favoritma, en smakrik rotsakssoppa med linser. Det blir också en sällsynt mustig tomatgryta med äppel som passar utmärkt med broccoli och potatis.

Har du inte ett bra recept på äggplanta får du det nu. Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan. Potatis serveras som frasiga knyten i en indisk version av fingermat - pakoras är en rätt som kräver lite pyssel men som gör veckoslutet lite mera smakrikt.

Tack till Anna-Karin Almén, Linda Råholm och Anne Kiuru för recepten.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Nicke Aldén sitter på farstun framför ett rött hus och ler mot kameran.

    Nicke Aldén

    Programledare

    Programledare för Strömsö och Egenland. Kontakt: niklas.alden@yle.fi

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • En kvinna i en blå skjota sitter på ett trappsteg och ler mot kameran. Grönskande träd i bakgrunden.

    Lena Gillberg

    Trädgårdsexpert
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö