Hoppa till huvudinnehåll

Vegetarisk mat fotad snett uppifrån. Maten är upplagd på en svart tallrik.




Vegetarisk mat fotad snett uppifrån. Maten är upplagd på en svart tallrik.
Strömsö (tv-program),vegval

Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

Det här är potatis i en form som du inte tidigare upplevt. Frasiga friterade knyten eller pakoras kommer urspungligen från Indien.

Potatispakoras kan serveras med valfritt tillbehör. Här med en smakrik grön chutney och en stuvning på mangold. Går också bra med t.ex. svamp.

Anders Samuelsson

Ingredienser för pakoras

  • 8 st potatis
  • 3 st gul lök
  • 3 dl kikärtsmjöl
  • 1tsk curry
  • 1tsk gurkmeja
  • 1st röd chili

Gör så här

  1. Svarva potatis och lök eller riv med grova delen av rivjärnet till strimlor.
  2. Salta löken och potatisen och låt vila. När de börjar släppa vatten tillsätter du kikärtsmjölet och kryddorna och jobbar ihop till en smet.
  3. Forma till små nystan.

Gör chutney och sauterad mangold innan fritering. Fritera i het olja 160 grader i mindre nystan tills gyllene ca 2-3 minuter.

Ingredienser för grön chutney

  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka persilja
  • 1 st liten gul lök (finhackad)
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 st lime (saft och cest)
  • 1 msk socker
  • 1 grön chili (finhackad)
  • ½ tsk kummin
  • salt och peppar
  • 2 msk vatten

Gör så här

  1. Hacka örterna, chilin och löken, pressa limen, blanda ihop resterande ingredienser och rör ihop till en sås.
  2. Späd med mera vatten om den blir tjock i konsistensen.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Ingredienser för sauterad mangold

  • 300 gram mangold eller spenat
  • 1 st schalottenlök
  • 5 st klyftor vitlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 2 msk fisksås
  • 3 msk soja
  • 30 g smör
  • 2 st lime

Gör så här

  1. Rensa igenom mangolden och riv ner den i mindre bitar.
  2. Hacka löken och skiva vitlöken.
  3. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna och svetta löken hastigt, öka värmen och gå ner med mangolden. När mangolden börjat ta lite färg, krydda upp med fisksås, soja, sesamolja, smöret och zest/saft från 2 st lime.
  4. Smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: