Hoppa till huvudinnehåll

Jenni Saarinens mäktiga rekordförbättring – stod för de tredje bästa finländska konståkningspoängen någonsin: ”Känns ju galet”

Jenni Saarinen slutade fyra i konståkningens Finlandia Trophy och gjorde det med besked. Saarinen förbättrade nämligen sitt personliga rekord med nästan 20 poäng och noterades för de tredje bästa totalpoängen av en finländska någonsin.

Saarinen var bäst av finländarna efter det korta programmet och också det fria programmet var så gott som en fullträff. Saarinen misslyckades endast med en landning och noterades för totalpoängen 181,20.

Hennes tidigare rekord i en internationell tävling: 161,64. Endast Viveca Lindfors och Laura Lepistö har noterats för bättre totalpoäng i finländsk konståkningshistoria.

– Det känns ju galet. Jag har inte riktigt förstått vad allt som har hänt, säger Saarinen för Yle efteråt.

Segern i tävlingen gick till ryskan Alena Kostornaja. Landsmaninnan Elizaveta Tuktamisjeva slutade tvåa och japanskan Yuhana Yokoita knep tredjeplatsen.

Varken Lindfors eller Emmi Peltonen deltog i årets upplaga av tävlingen.

"Har ännu mycket att ge"

För Saarinen var det viktigaste att få en hel tävling i bakfickan.

– Jag är jättenöjd med att vecokslutets hölls ihop. Jag hade verkligen inte väntat mig det här även om jag visste att jag är i skick, säger hon.

Skönt, inte minst eftersom de senaste säsongerna varit kantade av problem. Den tidigare topptalangen har drabbats av utmattning och överträning de senaste åren.

– Vägen har varit lång. Många upp- och nedförsbackar men det har allt varit värt det här. Jag vet att jag ännu har mycket att ge. Jag vill fortsätta och visa vad jag går för, säger Saarinen.

Se Saarinens fria program genom att klicka på artikelns huvudbild!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport