Hoppa till huvudinnehåll

Kaïs Saïed segrar i presidentvalet i Tunisien

Kaïs Saïed
Juridikprofessorn Kaïs Saïed segrade. Kaïs Saïed Bild: LEHTIKUVA / AFP Fethi Belaid Kais Saied,Tunisien

Den konservativa professorn i juridik, Kaïs Saïed, har segrat i den andra och avgörande omgången i presidentvalet i Tunisien.

Kaïs Saïed fick ungefär 72 procent av rösterna enligt vallokalsutfrågningar.

Den konservativa juristen Kaïs Saïed stöder dödsstraff och har sagt att västländer försöker föra in i Tunisien främmande värderingar, som exempelvis tolerans för homosexualitet.

Utmanaren var mediemogulen Nabil Karoui som frigavs från fängelse för bara några dagar sedan. Han misstänks för skattebedrägeri och penningtvätt, men han hävdar att han är oskyldig och att det ligger politiska motiv bakom anklagelserna.

Nabil Karoui
Nabil Karoui förlorade i presidentvalet Nabil Karoui Bild: AFP / LehtikuvaLEHTIKUVA / AFP Fethi Belaid Tunisien,Nabil Karoui

I parlamentsvalet för ett par veckor sedan vann Saieds islamistparti Ennahda medan Karouis parti Tunisiens hjärta kom på andra plats.

Det andra fria presidentvalet

Det här var det andra fria presidentvalet i landets historia.

Tunisien har sagts vara det enda arabland som inledde en övergång till demokrati efter den så kallade arabvåren 2011. De val som hållits efter revolutionen 2011 har varit relativt fria och utan beskyllningar om valfusk i någon större skala.

En ny grundlag garanterar medborgarna betydligt större friheter än tidigare. Presidentkandidaterna har också kunnat hålla valdebatter i direktsänd tv. Det har aldrig tidigare skett, och ses också som ett tecken på ökad demokrati.

Men utvecklingen mot demokrati utmanas av en krass ekonomisk verklighet. Levnadsstandarden har inte blivit bättre efter revolutionen och arbetslösheten har stigit till 15 procent.

Snabbfakta: Tunisien

Karta över Tunisien.
Karta över Tunisien. Bild: Yle / Google kartor,Tunisien
  • Har drygt 11 miljoner invånare.
  • Är hälften så stort som Finland till ytan.
  • Har arabiska som enda officiella språk, men franska används parallellt trots det.
  • Blev självständigt 1956.
  • Var före det fransk koloni i 75 år.
  • Tillhörde Osmanska riket innan fransmännen kom 1881.