Hoppa till huvudinnehåll

Kalifornien förbjuder pälsproduktion och försäljning av nytillverkade pälsprodukter

Närbild på kvinnoasikte omringad av en pälshuva.
I lördags undertecknade guvernören i delstaten en ny lag som förbjuder tillverkning och försäljning av pälsprodukter. Bilden är en arkivbild från en mässa i Frankfurt och pälsen som kvinnan har på sig är en mink- och rävpäls. Närbild på kvinnoasikte omringad av en pälshuva. Bild: Frank May / EPA pälsprodukter

Delstaten Kalifornien i USA förbjuder tillverkning och försäljning av nya djurpälsprodukter från och med år 2023, rapporterar amerikanska medier. Guvernören Gavin Newson undertecknade lagen på lördag.

Förbudet gäller försäljningen av kläder, skor, väskor med nytillverkad päls. Om man bryter mot lagen och åker fast måste man betala mellan 500 –1 000 dollar i böter per pälsprodukt.

Förbudet mot pälsprodukter och -produktion är det första som gäller i en hel delstat i USA. Tidigare har pälsförsäljning förbjudits i städerna Los Angeles och San Francisco.

Lagen förbjuder inte försäljning av gamla pälsprodukter, utan endast nytillverkade.

Förbudet omfattas heller inte av produkter som används av amerikanska ursprungsbefolkningar för spirituella och kulturella ändamål. Förbudet gäller heller inte läder eller uppstoppning av djur.

Djurrättsorganisationer jublar

I ett uttalande har Newson kallat förbudet “en av de starkaste djurrättslagarna i USA:s historia”, enligt Reuters.

Internationella djurrättsorganisationer har tagit emot nyheten med glädje. De har länge efterlyst en ny lag. The Humane Society of the United States beskriver lagen som “en seger” på Twitter.

Också den finländska djurskyddsföreningen Oikeutta eläimille twittrade om nyheten på söndag.

Pälsförbud diskuteras också i New York

The Guardian skriver att den amerikanska pälsbranschens intresseorganisation The Fur Information Council of America redan hotat med rättegång. Enligt organisationens senaste statistik omsatte pälsindustrin i USA 1,5 miljarder dollar år 2014.

I New York funderar man också på att förbjuda försäljning av nya pälsprodukter. Förbudet skulle gälla nytillverkade klädesplagg och accessoarer, men inte nytillverkade produkter med återanvända pälsdetaljer. Lagen skulle inte förbjuda användningen av pälsplagg.

The New York Times skriver att staden New York är den största marknaden för återförsäljning av pälsprodukter i USA.

Enligt en branschorganisation som tidningen intervjuat skapar stadens 150 pälsföretag kring 1 000 jobb och omsätter kring 400 miljoner dollar per år.

Källor: Reuters, The Guardian , The New York Times

Läs också