Hoppa till huvudinnehåll

Lång väntan över för Valtteri Bottas – fantastisk start bäddade för säsongens tredje seger

Valtteri Bottas knyter näven och ler
Valtteri Bottas vann i Japan. Valtteri Bottas knyter näven och ler Bild: imago images / Jan Huebner/ All Over Press Formel 1,Valtteri Bottas

Han har väntat länge men till slut gick det vägen. Valtteri Bottas gjorde en prickfri insats i Japan och körde hem sin första seger sedan slutet på april. Kimi Räikkönen blev utan poäng igen.

Tyfonen Hagibis rörde om programmet inför deltävlingen på Suzuka men både söndagens kval och tävling gick att genomföra som planerat.

Ferrari dominerade kvalet och fick båda bilarna i första startled. Sebastian Vettel knep pole position före Charles Leclerc men när tävlingen sedan började hade Ferrariduon inget att säga till om.

Valtteri Bottas som stod i tredje startruta kom som skjuten ur en kanon och tog ledningen direkt i starten. Vettel höll på att göra en tjuvstart men lyckades hålla andraplatsen medan Leclerc försvann ur segerkampen i första kurvan då han körde ihop med Max Verstappen.

Bottas fick tidigt en lucka och klarade sedan av att hålla både Vettel och Lewis Hamilton på betryggande avstånd.

– Ge allt bara, det här är en bra start, fick Bottas höra i stallets radio efter några varv.

Hoppa över Twitterpostning

Både Bottas och Vettel planerade att göra två depåstopp i tävlingen medan Hamiltons strategi var att göra endast ett däckbyte.

Hamilton gick in och bytte till mediumdäck på det 21:a varvet men var inte speciellt nöjd med strategin.

– Varför fick jag medium?, frågade Hamilton flera gånger i stallets radio och fick som svar att den hårda gummiblandningen inte verkar passa banan och att medium skulle ge honom en bättre chans att vinna.

Bottas: Jag njöt av tävlingen

Då sjutton varv återstod att köra gick Bottas in för sitt andra depåstopp och kom då ut på banan ungefär tio sekunder bakom Hamilton.

Bottas fick då information från stallet att Hamilton kommer att göra ett depåstopp till.

– Är ni säkra på att Lewis tänker göra ett andra stopp?, frågade han och fick ett jakande svar.

Så blev det också. Elva varv före mål gick Hamilton in och bytte till mjuka däck och Bottas gick upp i ledningen igen medan stallkamraten föll till trea.

Finländaren körde sedan kontrollerat och knep säsongens tredje seger.

– Jag är väldigt glad. Det är inte lätt att starta trea här men jag visste att allt är möjligt. Starten var väldigt bra och jag njöt av tävlingen.

– Jag kunde kontrollera tävlingen och även trycka på ordentligt då det krävdes, sade Bottas i sin segerintervju.

Hoppa över Twitterpostning

Mercedes säkrade konstruktörstiteln

Under de sista varven jagade sedan Hamilton tvåan Sebastian Vettel men tysken klarade av att hålla undan och VM-ledaren fick nöja sig med tredje plats.

Bottas seger och Hamiltons tredje plats gjorde också att Mercedes säkrade konstruktörstiteln för sjätte året på raken.

– Stallet förtjänar verkligen konstruktörstiteln, det var det viktigaste och jag ville köra hem poängen för dem idag, sade Hamilton.

Kimi Räikkönen startade från trettonde startruta men hade ett tufft lopp och klarade inte av att knipa poäng. Räikkönen slutade på 14:e plats och blev utan poäng för femte tävlingen på raken.

– Det var en skit tävling. På de första stinterna hade jag inget grepp alls men på den sista började bilen fungera bättre. Förhoppningsvis kan vi klura ut varför det gått så dåligt i de senaste tävlingarna, säger Räikkönen till C More.

Fyra tävlingar återstår den här säsongen och Hamilton leder nu med 64 poäng före Bottas. Det är nu redan klart att Bottas är den ende som kan utmana Hamilton om VM-titeln. Trean Charles Leclerc ligger över 100 poäng bakom Hamilton.

Resultat, Japans GP:

1. Valtteri Bottas Mercedes 1.21.46,755
2. Sebastian Vettel Ferrari +13,343
3. Lewis Hamilton Mercedes +13,858
4. Alexander Albon Red Bull +59,537
5. Carlos Sainz McLaren +69,101
6. Daniel Ricciardo Renault +1 varv
7.Charles Leclerc Ferrari +1 varv (straffades och flyttades ner en placering)
8. Pierre Gasly Toro Rosso +1 varv
9. Sergio Perez Racing Point +1 varv
10. Nico Hülkenberg Renault +1 varv
---------------
14. Kimi Räikkönen Alfa Romeo +1 varv

Läs också