Hoppa till huvudinnehåll

Musiknördarna och författarna Kaj Korkea-aho och Kjell Westö på plats i sina hjältars studio – “Jag vågar knappt tro att det är sant”

Kaj Korkea-aho och Kjell Westö kommer upp för rulltrappa i London.
Två finlandssvenska författare som älskar Beatles möts på Abbey road. Kaj Korkea-aho och Kjell Westö kommer upp för rulltrappa i London. Bild: Niklas Rosström Kjell Westö,Kaj Korkea-aho,London

Kjell Westö och Kaj Korkea-aho får chansen att göra något de knappt vågat drömma om. Världens kändaste musikstudio står och väntar på dem.

Text: Roy Mäki-Fränti

En dag i våra liv tar herrarna till Abbey Road i London. Och det är inte för att återskapa Beatles ikoniska skivomslag tillsammans med turisterna på övergångsstället utanför.

De ska in i den legendariska musikstudion och nöta samma parkett som Lennon och McCartney gjorde i tiderna.

Jag gifter mig om en månad och jag tror fortfarande att jag håller på att bli iväglurad på min egen svensexa
Kjell Westö med armarna i kors med småbutter min bredvid en glad Kqaj Korkea-aho i London. Röd buss i bakgrunden.
Både Kjell Westö och Kaj Korkea-aho spelar gitarr. Kjell Westö med armarna i kors med småbutter min bredvid en glad Kqaj Korkea-aho i London. Röd buss i bakgrunden. Bild: Niklas Rosström Kjell Westö,Kaj Korkea-aho,London

– Det här är något av de största jag kan föreställa mig att göra med en gitarr i min hand. Jag vågar knappt tro att det är sant. Jag gifter mig om en månad och jag tror fortfarande att jag håller på att bli iväglurad på min egen svensexa, säger Kaj.

Kaj Korkea-aho och Kjell Westö går med ryggen vänd mot kameran upp för trappan till Abbey studios dörr. Ovanför dörren står det Abbey Road  Studios".
The Beatles bandade in sina klassiska rockskivor i Abbey Road-studion i London. Kaj Korkea-aho och Kjell Westö går med ryggen vänd mot kameran upp för trappan till Abbey studios dörr. Ovanför dörren står det Abbey Road Studios". Bild: The perfect monday group/Niklas Rosström Abbey Road Studios,Kaj Korkea-aho,Kjell Westö,London

Men nej, det är ingen svensexa, studion står redo bara för dem. Det är med andakt Kaj och Kjell greppar nacken på sina gitarrer och stiger in studio två. 

– Jag har försökt intala mig själv att det här är en vanlig keikka. Men det är det inte, det känns mer som en vallfärd eller pilgrimsfärd. 

Kaj Korkea-aho och Kjell Westö spelar gitarr i Abbey road studion i London.
Kaj och Kjell stämmer upp Paperback writer? Kaj Korkea-aho och Kjell Westö spelar gitarr i Abbey road studion i London. Bild: Niklas Rosström Kaj Korkea-aho,Kjell Westö,London,Abbey Road Studios

Att en av de största drömmarna för de båda hobbymusikerna infrias leder Kjell och Kaj in på frågor om likheter och skillnader mellan författandet och musiken.

Det är nästan så man tror att upplevelsen får de båda författarna att vilja sadla om.

– Både att skriva musik och böcker handlar ju om att försöka förmedla känslor. Men kanske det ändå levereras bäst på tre minuter, inte på tre år och 500 sidor, säger Kaj.

Kjell Westö och Kaj Korkea-aho leende i London.
En dag i våra liv låter finlandssvenska kändisar möta varandra. Kjell Westö och Kaj Korkea-aho leende i London. Bild: Niklas Rosström Kaj Korkea-aho,Kjell Westö,London,Abbey Road Studios

– Ibland då man skriver får man ju den där Kalle Anka-känslan, man vill springa rakt in i väggen för att man valt ett så omöjligt liv. 

Kaj och Kjell hinner också snacka lyckade och misslyckade projekt och gamla minnen över ett glas vin då studiomusikerna dragit och musiken ebbat ut.

Andra säsongen av serien "En dag i våra liv" visas på Yle Fem och Arenan från och med den 13.10.

Nyligen publicerat - Yle Fem