Hoppa till huvudinnehåll

Vegetarisk tomatgryta fotograferad uppifrån. På tallriken finns även potatis och en bit broccoli.




Vegetarisk tomatgryta fotograferad uppifrån. På tallriken finns även potatis och en bit broccoli.
Strömsö (tv-program),vegval

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

Enkelt av säsongens ingredienser! Grytan är multifunktionell, passar också till t.ex. stekt lax (ersätt då vegetabilisk fond med fiskfond och tillsätt 1/4 tsk fin havssalt i grytan). Som sådan fungerar den bra tillsammans med potatis och broccoli.

Har själv utvecklat receptet med devisen "enkelt är gott".

Anne Kiuru

Ingredienser, 6 personer

  • 1-2 msk rapsolja för stekning
  • 250 g inhemska äpplen rivna (sur sort, riven med skal)
  • 200 g squash grovt riven
  • 100 g hackad lök
  • 1 tsk chilipulver
  • 1/2 tesked svartpeppar
  • en knivsudd cayennepeppar
  • 1 tsk rörsocker
  • 400 gram skållade tomater
  • 1 dl vatten (skölj tomatburken)
  • 28 g fond du chef, eller annan grönsaksfond
  • 150g créme fraíche eller havre créme fraiche
  • 1 dl dill hackad

Gör så här

  1. Värm oljan i stekpanna, fräs löken i 3-4 min. Tillsätt det rivna äpplet, låt fräsa. Tillsätt zucchinirasp, låt fräsa. Tillsätt alla kryddorna. Fräs ännu en stund.
  2. Tillsätt tomaterna med buljongen, vatten och fonduen. Låt sjuda varsamt i 15 till 20 min, rör om ibland.
  3. Tillsätt crème fraiche, koka inte.
  4. Avsluta grytan med färsk dill.

Servera med till exempel potatis och ångad broccoli.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: