Hoppa till huvudinnehåll

På Yle Arenan i kväll: Pargas och Finland byts ut mot Bitola och Nordmakedonien – Cocks sliter på flera fronter

De finländska handbollsmästarnas hektiska höst fortsätter. Efter att på onsdagen ha besegrat Pargas IF med 21 måls marginal väntar i kväll en betydligt knepigare bortamatch då Eurofarm Rabotnik försöker öppna poängkontot på Cocks bekostnad.

Vad?

Fjärde matchen för såväl nordmakedonierna som Cocks i grupp C i Champions League.

För 18 dagar sedan öppnade Cocks både poäng- och segerkontot då laget slog Tatran Presov efter dramatiska slutminuter med 29–27.

Inte heller Rabotniks matcher har saknat dramatik. De berömda marginalerna har ändå inte varit på CL-debutantens sida och saldot är tre uddamålsförluster på lika många matcher.

Inför kvällens match ligger Cocks fyra i gruppen medan Rabotnik och Tatran Presov väntar ännu på att knipa sina första poäng. Sävehof toppar tabellen med åtta poäng före Bidasoa Irun och Sporting Lissabon.

Vem?

Eurofarm Rabotnik grundades först 2011 och har med stormsteg blivit en av landets främsta handbollsklubbar på herrsidan.

Förra året slutade laget tvåa i den inhemska ligan efter Champions League-vinnarna Vardar.

Största delen av lagets spelare är från Nordmakedonien men lagets främsta målskyttar i CL, Vladislav Ostroushko är ukrainare och Lovro Jotic kroat. Laget tränas av forne storspelaren Stevce Alusevski som har närmare 250 landskamper och knappa 1000 mål på sin meritlista.

Vladislav Ostroushko skjuter ett skott
Cocks får se upp med Vladislav Ostroushko. Vladislav Ostroushko skjuter ett skott Bild: imago/Joachim Sielski/ All Over Press handboll,Vladislav Ostroushko

Rabotnik spelar i år även i den den högklassiga SEHA-ligan. Där har laget i höst tagit tre segrar på fem matcher och bland annat besegrat ungerska storklubben Veszprem på hemmaplan med 26–24.

Det är med andra ord en oerhört tuff motståndare som väntar på att testa Cocks dagsform.

Teemu Tamminen finns med i laguppställningen trots att han är avstängd i den inhemska ligan och drog på sig ett rött kort i slutskedet av hemmamatchen mot Presov.

Cocks har för första gången 15 spelare i protokollet (16 är tillåtet). Bojan Zupanjac är tillbaka i hetluften medan Davor Basaric och Aliaksandr Markelau saknas fortfarande på grund av skador.

Nico Rönneberg är Cocks främsta målskytt med 16 CL-mål och ligger på en delad 35:e plats i skytteligan som toppas av Tatran Presovs Javier Munoz som nätat 26 gånger på fyra matcher.

Nico Rönnberg i finalserien mot Dicken.
Nico Rönbberg har gjort 16 mål i Champions League. Nico Rönnberg i finalserien mot Dicken. Bild: Tomi Hänninen / Yle handboll,Nico Rönnberg,Riihimäki Cocks

När?

Matchen mellan Eurofarm Rabotnik och Cocks börjar klockan 18 och sänds direkt på Yle Arenan. Kristian Karlsson och Olle Stenius kommenterar matchen på svenska.

Drabbningen är startskottet för en intensiv vecka för Cocks. Redan på tisdag möter laget HK Pötsi i finska cupen och på söndag kommer Sporting Lissabon på besök till Riihimäki.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport