Hoppa till huvudinnehåll

Raseborgare: Du och jag kan påverka klimatförändringen

Ett collage med fyra bilder med personporträtt av Sandra Hellman, Andreas Isaksson, Bo-Erik Wessman och Madeleine Wessman.
Fyra raseborgare som alla anser att den enskilda individen kan påverka klimatet. Men alla har inte sett över sina egna levnadsvanor. Ett collage med fyra bilder med personporträtt av Sandra Hellman, Andreas Isaksson, Bo-Erik Wessman och Madeleine Wessman. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,klimatförändring,madeleine wessman

Hur ser människor på landsbygden på sin del i det stora klimatpusslet? Yle Västnyland har pratat med fyra raseborgare om de har förändrat sina levnadsvanor till förmån för klimatet.

Han har aldrig flugit och han använder grön el. Karisbon Bo-Erik Wessman, 73, gör sitt bästa för att leva klimatvänligt.

- Cykeln är nästan det viktigaste nu. Alla nyttoköror gör jag med cykel.

Wessman berättar att speciellt matvanorna har ändrat betydligt de senaste åren. Nuförtiden äter han mera fisk och kyckling i stället för rött kött.

Bo-Erik Wessman klädd i en röd rock står vid ett skyltfönster.
Bo-Erik Wessman gör så gott han kan för att leva klimatvänligt. Han har gjort stora förändringar i sina vanor de senaste åren. Bo-Erik Wessman klädd i en röd rock står vid ett skyltfönster. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,bo-erik wessman

Mängden grönsaker har också ökat på tallriken, en del odlar han i sin egen trädgård.

- Jag skulle säga att jag är på riktigt god väg, konstaterar Wessman och tillägger att han vill föregå med gott exempel.

Lever en dag i taget

Sandra Hellman i Karis köper ganska mycket närproducerad mat och hon tillreder maten själv. Men hon har inte sett över sin köttförbrukning eller förändrat några andra levnadsvanor på grund av klimatförändringen.

Sandra Hellman går längs en gata.
Sandra Hellman promenerar och cyklar mycket. Sandra Hellman går längs en gata. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,klimatförändring,sandra hellman

- Inte tänker jag på det viset på klimatet, jag lever en dag i gången, säger 24 år gamla Hellman.

Bilen viktig när man inte kan åka buss

Ekenäsbon Andreas Isaksson, 22, tycker att det är viktigt att fundera på klimatförändringen och dess konsekvenser.

Han säger sig ha svårt att göra sig av med bilen på grund av sitt jobb. Dessutom är det svårt att åka buss överallt i en liten stad som Raseborg.

Andreas Isaksson står utomhus i t-shirt och tittar in i kameran.
Andreas Isaksson tycker det är upp till individen att göra saker för att planeten ska må bättre. Andreas Isaksson står utomhus i t-shirt och tittar in i kameran. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,klimatförändring,andreas isaksson

Flyg har han dock inte åkt sedan han var barn.

- Jag har faktiskt minskat lite på rött kött på sistone.

Klimatvänlig sedan länge

Madeleine Wessman, 77, anser att hon redan bidragit till att klimatet ska bli bättre. Hon har inte ändrat på sina levnadsvanor på sistone eftersom hon anser att hon redan nu lever klimatvänligt.

Hon skippade det röda köttet för 20 år sedan och hon har varken bil eller körkort.

- Jag åker buss och tåg och reser sedan tidigare sällan med flyg. Inte ens en gång om året.

Madeleine Wessman står utomhus och tittar in i kameran.
Madeleine Wessman har levt klimatvänligt redan länge. Madeleine Wessman står utomhus och tittar in i kameran. Bild: Malin Valtonen / Yle Karis,klimatförändring,madeleine wessman

Hon köper gärna färsk, vild fisk på torget i Ekenäs och där inhandlar hon också närproducerade grönsaker och frukter.

- Hösten är här och då är det nog de inhemska äpplena som gäller.

Inte bara politikernas ansvar

De här fyra raseborgarna anser att den enskilda medborgaren kan påverka klimatet. Hur man gör det vet ändå inte Sandra Hellman.

Andreas Isaksson konstaterar att politiker kan besluta om regler på hur saker ska göras så att planeten inte förstörs. Men politiker allena kan inte bära ansvaret.

- Det är definitivt viktigt att man som individ funderar på det men förstås ska också politiker göra något åt saken, säger Andreas Isaksson.

Jag anser att vi måste ändra våra vanor. Det är hälsosamt med vegetarisk mat― Madeleine Wessman

Bo-Erik Wessman anser att den enskilda människan kan påverka genom sina val. Det är dessutom lättare för en enskild person att göra val än vad det är för stora företag och politiker.

- I regeringen strider de bara. Det blir inte samma resultat som när du tänker själv, konstaterar han.

Klimatkrisen ska delvis lösas av politiker men den enskilda individen kan också försöka göra sitt bästa, anser Madeleine Wessman.

Hon blev bestört över att höra en kock i en Ekenäsrestaurang berätta att vegetarisk mat inte lockar lika mycket kunder som traditionell mat med kött gör. Det gjorde henne riktigt arg.

- Jag anser att vi måste ändra våra vanor. Det är hälsosamt med vegetarisk mat.

Yle Västnyland intervjuade fyra slumpmässigt utvalda personer som rörde sig i centrum av Karis fredagen den 11 oktober.