Hoppa till huvudinnehåll

Tim Sparv intygar att fotbollslandslaget klarar av att skaka av sig förlusten: ”Mot Armenien ska vi få se ett annat Finland”

Tim Sparv.
Tim Sparv. Tim Sparv. Bild: imago images / DeFodi / All Over Press Tim Sparv

Finlands herrlandslag i fotboll har fortfarande allt i egna händer med tanke på ett eventuellt EM-avancemang. Men det viktigaste är att snabbt glömma matchen mot Bosnien-Hercegovina, manar kaptenen Tim Sparv.

Tre poäng skulle ha varit optimalt. En poäng godkänt.

Istället blev det den värsta förlusten på flera år för fotbollslandslaget.

– I dag såg vi ett helt annat Bosnien-Hercegovina än i hemmamatchen i Tammerfors. De hade ett helt annat tempo i sitt spel. En svår kväll för oss både försvars- och anfallsmässigt. Vi var inte tillräckligt bra, analyserar Tim Sparv för Yle efter förlusten.

Bosnien-Hercegovina var starkare med 4–1 på hemmaplan. Landslagskaptenen Sparv hade redan inför matchen poängterat hur stor utmaningen är att ta poäng borta i ett östeuropeiskt land.

– Vi visste att det skulle vara en svår match, men kommer ändå inte upp till vår egen nivå. Det är jag väldigt missnöjd med. Nu är det viktigt att vi mentalt skakar av oss den här matchen så snabbt som möjligt, säger Sparv.

"Kände att jag kunde slutföra matchen"

Finlands försvarsled drabbades av ett tungt avbräck då Paulus Arajuuri åkte på en knäskada. Både Arajuuri själv och Markku Kanerva tror att matchen mot Armenien på tisdag kommer för tidigt för mittbacksklippan.

Arajuuri byttes ut efter 1–0-målet, där mittbacken var några avgörande steg långsammare än den bosniske anfallaren. Joona Toivio och Tim Sparv hade innan det försökt övertala Arajuuri att kasta in handduken.

– Jag kände att jag kunde slutföra matchen, men då jag märkte att jag inte hängde med var det bäst att komma i byte, berättar Arajuuri efteråt.

Paulus Arajuuri.
Paulus Arajuuri. Paulus Arajuuri. Bild: imago images / DeFodi / All Over Press Paulus Arajuuri

Även om Bosnien-Hercegovina med tremålssegern lyckades knipa fördelen ifall man med Finland skulle sluta på samma poäng i gruppen har de blåvita herrarna allt i sina egna händer.

Ifall Bosnien-Hercegovina vinner sina resterande matcher (inklusive den mot EM-klara Italien) måste Finland helt enkelt också göra det.

Först ut: Armenien i Åbo på tisdagskvällen.

– Ifall jag inte kan spela så har vi fantastiska killar som kan göra det. Vi har fortfarande ett drömläge och kommer att ta vara på det. Helt samma vem som står på plan, vi fixar det på tisdag, säger Arajuuri.

Tim Sparv, som själv byttes ut i den andra halvleken på grund av känningar i vaderna, håller med.

– Det är klart att det ska vara svårt att komma till ett mästerskap och det är det också. Men vi har tre matcher kvar och har så klart aldrig tagit ut något i förskott. Nästa steg är Armenien och där ska vi få se ett annat Finland.