Hoppa till huvudinnehåll

Vilket jaktplan ska Finland välja för att ersätta Hornet? Bekanta dig med de fem kandidaterna här!

Finska Flygvapnets F/A-18 C vid start
Finska Flygvapnets F/A-18 C Finska Flygvapnets F/A-18 C vid start Bild: Kristoffer Söderlund Finlands flygvapen,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,flygare

Finland ska år 2021 välja en ny jaktplanstyp för att ersätta flygvapnets nuvarande Hornet-plan. Här kan du bekanta dej närmare med de fem konkurrenterna i racet, som försvarsledningen har döpt till HX-projektet.

Varje plantyp har sina egna för- och nackdelar, men viktigare är hur planen kan integreras i det övriga försvarssystemet och användas för olika uppdrag tillsammans med arméns och marinens enheter.

Säkerhetspolitiska överväganden spelar också in. Planen ska kunna användas fram till 2050-talet och försvarsledningen vill välja det system som passar Finland bäst.

Boeing Super Hornet

illustration av Super Hornet
illustration av Super Hornet Bild: Miro Johansson / Yle jaktplan,Boeing F/A-18E/F Super Hornet

Super Hornet är en större, uppdaterad variant av den ursprungliga Hornet-modellen, med bland annat större bränsletankar och bättre bärförmåga. Super Hornet har varit i operativ tjänst sedan år 2001 och har tillverkats i stora serier, vilket sannolikt avspeglar sig i inköpspriset.

Super Hornet används dock endast av USA och Australien, och frågan är huruvida USA kommer att hålla fast vid plantypen ända fram till 2050-talet. I Boeings offert ingår också varianten EA-18G Growler, specialutrustad för elektronisk krigföring.

Amerikanska marinens Boeing F/A-18E/F Super Hornet
Amerikanska marinens Boeing F/A-18E/F Super Hornet Bild: Kristoffer Söderlund Boeing F/A-18E/F Super Hornet,militärflygplan,jaktplan,USA:s flotta,Super Hornet

Dassault Rafale

Illustration av Dassault Rafale
Illustration av Dassault Rafale Bild: Miro Johansson / Yle Dassault Rafale

Frankrike avstod från Eurofighter-samarbetet på 1980-talet och lät istället Dassault utveckla ett mångsidigt användbart jaktplan för både flygvapnets och marinens behov. Planet används av Frankrike, Egypten, Qatar och Indien.

Rafale är i praktiken helt och hållet made in France och har varit i operativ tjänst sedan början av 2001. I likhet med Eurofighter Typhoon går Rafale en osäker framtid till mötes efter år 2040.

Dassault Rafale vid Åbo Flyguppvisning 2019
Dassault Rafale vid Åbo Flyguppvisning 2019 Bild: Kristoffer Söderlund Dassault Rafale,Dassault Aviation,militärflygplan,Flyguppvisning,hx-hanke

Eurofighter Typhoon

Illustration av Eurofighter Typhoon
Illustration av Eurofighter Typhoon Bild: Miro Johansson / Yle Typhoon,jaktplan

Som framgår av namnet är Eurofighter Typhoon ursprungligen ett sameuropeiskt jaktplansprojekt, som inleddes på 1980-talet. Plantypen har varit i operativ tjänst sedan 2003 och används av Storbritannien, Tyskland, Spanien, Italien, Österrike, Saudiarabien och Oman.

Eurofightern är mycket manövrerbar, med goda luftstridsegenskaper, men planets framtid efter år 2040 är något av ett frågetecken. Tyskland, Frankrike och Spanien samarbetar redan kring en ny plantyp, betecknad FCAS (Future Combat Air System) som väntas ersätta både Eurofighter och franska Dassault Rafale, eventuellt redan i början av 2040-talet. Storbritannien, Sverige och Italien har ett liknande samarbete kring en plantyp med arbetsnamnet Tempest.

Eurofighter Typhoon från Brittiska flygvapnet med efterbrännkammare på
Eurofighter Typhoon från Brittiska flygvapnet med efterbrännkammare på Bild: Tuomas Kerkkänen / Yle Typhoon,jaktplan,militärflygplan,Brittiska flygvapnet

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Illustration av Lockheed Martin F-35A Lightning II
Illustration av Lockheed Martin F-35A Lightning II Bild: Miro Johansson / Yle jaktplan,Lockheed Martin F-35

Planeringen av F-35 började strax efter millennieskiftet, med syftet att förse USA och dess närmaste allierade med ett toppmodernt "femte generationens" jaktplan med stealth-egenskaper, som alltså ger planet en lägre radarsignatur. Tanken var att planet, i olika varianter, skulle tillgodose både flygvapnets (F-35A), marinens (F-35B/C) och marinkårens (F35B) behov. Alla varianter har varit i operativ tjänst sedan 2019.

Utvecklingen av F-35 har blivit avsevärt dyrare än beräknat, och planets egenskaper innebär också höga drifts- och servicekostnader. F-35 är trots allt på god väg att bli ett universalplan för både USA och flera NATO-länder, bland dem Storbritannien, Norge, Danmark, Nederländerna och Italien. F-35 har också köpts av Israel, Japan, Sydkorea och Australien.

Amerikanska flygvapnet F-35A Lightning II landar på väg att landa
Amerikanska flygvapnet F-35A Lightning II landar på väg att landa Bild: US Air Force Photo / Alamy Stock Photo Lockheed Martin F-35

Saab JAS 39 Gripen E

Illustration av JAS 39E Gripen
Illustration av JAS 39E Gripen Bild: Miro Johansson / Yle jaktplan,JAS 39E Gripen

Gripen E är en ny variant av JAS (Jakt, Attack, Spaning) som använts av det svenska flygvapnet sedan 1990-talet. Plantypen anses väl anpassad för svenska och finländska förhållanden, med relativt låga driftskostnader. Service och reparationer kan utföras också på enkelt utrustade landsvägsbaser med snabbutbildade beväringar som flygmekaniker.

De första Gripen A/B-varianterna togs i operativ tjänst 1996, och Gripen E väntas vara i operativ tjänst år 2020. Gripen används i olika utföranden av Sverige, Ungern, Tjeckien, Sydafrika, Thailand och Brasilien. Som en del av HX-offerten erbjuder Saab också två GlobalEye-övervakningsplan.

Saab Gripen E i Rote 39-9 och 39-10
Saab Gripen E i Rote 39-9 och 39-10 Bild: Saab @Linus Svensson JAS 39E Gripen,Gripen: The Saab-BAE Systems,jaktplan,militärflygplan,stridsplan

Källor: tillverkarna, Reuters, HS, New York Times, Jane's, Defense News, Wikipedia, Bill Gunston: Modern Fighters and Attack Aircraft (Salamander Books, 1987)