Hoppa till huvudinnehåll

Andreas Thorkildsen minns bataljerna mot Tero Pitkämäki med värme: "Alltid kul att tävla och sedan ta en öl med honom"

Andreas Thorkildsen och Tero Pitkämäki står på prispallen och blickar snett framåt.
Andreas Thorkildsen vann guld och Tero Pitkämäki tog silver i EM i Göteborg 2006. Andreas Thorkildsen och Tero Pitkämäki står på prispallen och blickar snett framåt. Andreas Thorkildsen,Tero Pitkämäki

Jag var alltid tvungen att prestera på topp mot honom, säger Andreas Thorkildsen. Den före detta spjutkastaren och Pitkämäkis gamla konkurrent förstår finländarens beslut.

När Tero Pitkämäki i samband med dagens presskonferens fick frågan om det fanns någon särskild utländsk medtävlare som han minns var svaret glasklart: norrmannen Andreas Thorkildsen.

Norrmannen, som är lika gammal som Pitkämäki, hörde till finländarens största konkurrenter under flera år. Thorkildsen avslutade sin karriär år 2016 och har bland annat två OS-, ett VM- och två EM-guld i prisskåpet.

– Jag är inte chockerad, men den senaste informationen som jag hade var att han siktade på OS i Tokyo. Han känner sin kropp och vet säkert att han inte skulle klara av att prestera på den nivå han vill i nästa OS, säger Thorkildsen till Yle.

Andreas Thorkildsen, Tero Pitkämäki och Breaux Greer visar sina medaljer.
Andreas Thorkildsen fick nöja med silver när Tero Pitkämäki vann guld i VM i Osaka 2007. Bronset gick till amerikanen Breaux Greer. Andreas Thorkildsen, Tero Pitkämäki och Breaux Greer visar sina medaljer. Andreas Thorkildsen,Tero Pitkämäki,Breaux Greer

Thorkildsen beskriver den goda vännen Pitkämäkis beslut som slutet på en era.

– Jag visste att jag alltid var tvungen att prestera på topp mot honom. Det var alltid roligt att tävla mot honom och sedan ta en öl med honom, berättar Thorkildsen.

Norrmannen minns Pitkämäki, hans tränare Hannu Kangas och de andra finländska kastarna med värme.

– Det är alltid sorgligt när idrottare tvingas sluta. Men Tero visste säkert att det var rätt tidpunkt nu.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport