Hoppa till huvudinnehåll

"Det tog två år för min granne att säga hej" - nu försöker man hitta finländska vänner åt invandrarkvinnor i Borgå

Invandrarkvinnor sitter vid bord
Det är inte så lätt för invandrarkvinnor i Borgå att hitta finländska vänner. Det här vill föreningen Multicultural Association of Porvoo råda bot på. Invandrarkvinnor sitter vid bord Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser invandrare

I den färggranna salen i Borgå folkakademi sitter ett tjugotal kvinnor med olika kulturell bakgrund.

- En introvert finländare tittar på sina skor, en extrovert tittar på sin grannes knän, säger Anne Johansson Padilla.

Hon är en av dem som ska sätta i gång diskussionen i kväll och hon lyckas. Alla förstår vad hon menar och brister ut i ett gemensamt skratt.

Det är Multicultural Association of Porvoo, översatt ungefär den mångkulturella föreningen i Borgå, som ordnar tre kvällar enbart för kvinnor under hösten.

Temat för den första träffen är hur Finland tog emot mig.

- I två år sade den gamla damen som är min granne aldrig hej åt mig, men nu har hon börjat prata och frågar till och med hur jag mår och hur jag har det i Finland.

Det här berättar Jihan Hegreched, kurd från Syrien. Hon har bott i Finland i tre år och tar inte längre illa upp när folk inte säger hej eller pratar med henne, för hon vet att vi finländare är sådana.

Det är inte henne det är fel på; det tar helt enkelt länge att få kontakt med oss.

- För det är ju så man tänker, att felet sitter i en själv, säger hon.

I början var hon sorgsen men nu mår hon bra, pratar flytande finska och ska utbilda sig till närvårdare. Under träffen fungerar hon som spontantolk mellan finska och arabiska.

Invandrarkvinnor sitter vid bord
Jihan Hegreched (i mitten) tar inte längre illa upp om finländare inte hälsar. Invandrarkvinnor sitter vid bord Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser invandrare

Marianne Green är ordförande för Multicultural Association of Porvoo. Hon säger att hon träffat många invandrare som varit i Finland i fyra år och fortfarande säger att de inte känner någon finländare.

- Också vi finländare måste släppa in människor i vårt samhälle. Världen är en orolig plats just nu och inte kan vi tänka oss att bara vi ska ha Borgå och Finland för oss själva.

De här träffarna är ett försök att koppla samman finländska kvinnor med invandrarkvinnor eftersom kontakten inte verkar ske av sig själv.

Själv tänker Green så här:

- I stället för att åka ut och titta på världen kan man titta på världen som den ser ut här, för man lär sig hemskt mycket av de andra kulturerna här i Borgå.

Marianne Green
Marianne Green känner invandrarkvinnor som har varit i Finland i flera år och inte har hittat en enda vän. Marianne Green Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser porträtt,marianne green

Att vi är introverta och att vi finländare skulle kunna bjuda lite mer på oss själva kommer fram gång på gång under kvällen. Jihan Hegrecheds berättelse om den tysta grannen är bara en av många.

- När jag kom tillbaka till Finland jobbade jag på ett ingenjörsföretag och var ofta den första som kom på morgonen. Ingen tackade mig för att jag hade kokat kaffe, ingen sa god morgon. Det satt 50 personer i ett öppet landskap och ingen pratade.

Det här berättar Anne Johansson Padilla, ursprungligen från Borgå. För några år sedan kom hon tillbaka till Finland och Borgå efter 20 år i Spanien.

- Nu ska jag byta jobb och förra veckan, som var min sista, fick jag hur mycket mejl och meddelanden som helst av kolleger som tycker att det är så synd att jag ska sluta. Men ingen sa något medan jag jobbade där.

Anne Johansson Padilla står i bilden
Anne Johansson Padilla (står i mitten av bilden) lade märke till kulturskillnaderna då hon återvände hem efter många år i Spanien. Anne Johansson Padilla står i bilden Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser porträtt,anne johansson padilla

Och så har vi Carmen Torralba från Guatemala. Hon har varit bosatt i Finland sedan ett och ett halvt år tillbaka.

Till ingens överraskning säger hon att skillnaden mellan den latinamerikanska och den finländska kulturen är en chock.

I latinamerikanska länder har man mycket ljud och rör i varandra. I Finland är det tyst i metron och man skulle aldrig sätta sig bredvid någon i bussen.

Ändå trivs hon här. Hon studerar turism vid Haaga-Helia och har en finländsk pojkvän. Hon har inga planer på att lämna vårt tysta, kalla land utan kommer i stället med ett konstruktivt råd.

- Jag har märkt att varje gång det kommer in flera finskspråkiga människor i en grupp, byter de snabbt språk till sitt modersmål. Det skulle vara lättare för oss utlänningar att hänga med i diskussionen om ni i stället fortsatte prata engelska.

Carmen Torralba
Carmen Torralba tycker att människor i Latinamerika är mer sociala än finländarna. Carmen Torralba Bild: Yle/ Frida Frankenhaeuser porträtt,carmen torralba

Vill du också prata om hur Finland fungerar och lära känna medsystrar från andra kulturer så är de här träffarna något för dig.

De kommande två träffarna handlar om arbetslivet och myndigheterna och ordnas klockan 17 till 19 den 3 november och den 24 november på Borgå folkakademi. Träffarna är avsedda för kvinnor och huvudspråket är finska.