Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Nu kan Polens makthavare höja partiet över lagen - "men det blir svårt"

Jarosław Kaczyński står vid en talarstol med en Krakovskylt. På bilden finns kommentarsstämpeln och Gustaf Antells porträtt i svartvitt.
Det första Lag och rättvisas partiledare sa när den stora vallokalsundersökningen kom var att partiet nu kan genomdriva sina utlovade reformer. "Men det blir inte lätt". Jarosław Kaczyński står vid en talarstol med en Krakovskylt. På bilden finns kommentarsstämpeln och Gustaf Antells porträtt i svartvitt. Jarosław Kaczyński

Lag och rättvisa har lovat att reformera rättssystemet och ta större kontroll över medierna - i synnerhet de som har utländska ägare.

Först måste det uppenbara ändå påpekas. Polackerna vill att det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa ska styra landet de närmaste fyra åren. Valresultatet kan inte tolkas annorlunda.

Det höga valdeltagandet på över 60 procent gynnade den sittande regeringen och experterna säger att ett ännu högre valdeltagande skulle ha gynnat Lag och rättvisa ännu mer.

Och 43 procent av rösterna betyder inte att alla övriga 57 procent skulle föredra en regering med alla andra partier, från långt ut på vänstern till de mest högerextrema. Polen är ett konservativt land.

Värdefrågorna är inte kontroversiella

Under valkampanjen har Lag och rättvisas partiledare, och högsta auktoritet, Jarosław Kaczyński, fokuserat på två spår; det värdekonservativa och det auktoritära.

I många fall kan de tyckas sammanfalla, men eftersom nästan hela oppositionen definierar sig som värdekonservativ är det viktigt att försöka skilja på de tu.

Visst är det sant att oppositionspartiet Medborgarplattformen säger sig stå för europeiska värderingar à la Bryssel, men det var inte så partiets politik såg ut när Donald Tusk var premiärminister.

En glimt in i en vallokal i den polska staden Lodz under parlamentsvalet 2019.
Väljarna röstade aktivt i söndags. Över 60 procent lade sin röst jämfört med 51 procent år 2015. En glimt in i en vallokal i den polska staden Lodz under parlamentsvalet 2019. Bild: Gustaf Antell / Yle Polen,Łódź,Vallokal,parlamentsval,val

När det gäller värdefrågor kommer det att vara ganska lätt för Lag och rättvisa att prioritera de samhällsgrupper partiet vill lyfta fram.

Genom en fortsatt riktad socialpolitik där barnfamiljer får höga stöd och pensionärerna högre pensioner kommer partiet redan ganska långt.

Den restriktiva flyktingpolitiken har redan konstaterats vara faktum i Bryssel, så risken för en ny massinvandring efter vågen av ukrainska flyktingar under de senaste åren är minimal.

Det här är frågor där också många av oppositionens anhängare är på samma sida. Oppositionen är mer kritisk mot att socialpolitiken är ohållbart dyr.

Liksom energipolitiken, där understöden till landets enorma kolindustri är massiva samtidigt som konsumenternas elpriser är bland de högsta i EU.

Kaczyński vet att hans hunger efter makt skapar problem

Men Jarosław Kaczyńskis maktambitioner går längre än till att administrera Polens finanser till en värdekonservativ budget.

Han har lovat att Lag och rättvisa tar kontroll över hela rättssystemet, inklusive Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.

Och han har lovat att fortsätta reformerna inom mediasfären så att privata medier inte ska kunna jobba fritt mot "republikens intresse".

Regeringen tog redan för ett par år sedan över kontrollen över de statliga medierna, som idag fungerar som ett hyllande propagandaredskap för makthavarna.

Puolan hallituspuoleen PiS:n perustaja Jaroslaw Kaczynski Smolenskin lentorurman muistojuhlassa
Jarosław Kaczyński och Lag och rättvisas ledning visar lite väl gott självförtroende, enligt oppositionen. Puolan hallituspuoleen PiS:n perustaja Jaroslaw Kaczynski Smolenskin lentorurman muistojuhlassa Bild: EPA/Leszek Szymanski Polen,Jaroslaw Kaczyński

- De här reformerna går mot grundlagen, sa oppositionspolitikern Krzysztof Jędrasik i staden Łódź åt mig under valdagen.

Han representerar det högerpopulistika partiet Kukiz'15, ett parti med rötterna längre högerut än Lag och rättvisa, trots att det nu har glidit mot mitten och förespråkar en nyliberal politik.

- Politiken måste fungera inom grundlagens ramar, men Lag och rättvisa tror att de vet bättre och tycker därför att de ska få göra på sitt sätt.

Kaczyński är mycket medveten om riskerna. Hans parti har redan bränt alla broar med de andra partierna.

Lag och rättvisa behöver en stark tysk ekonomi

Trots att det i praktiken kan driva igenom sina önskade reformer utan de andras hjälp, så kommer svårare tider så småningom emot.

Och ingen vet hur lojala partiets väljare är om till exempel ekonomin sviker. Tyskland har det redan motigt och Polen är beroende av grannen i väst.

Kommer stödet för den auktoritära ledaren som samlar all makt i sina och sina vänners händer att hålla när de sociala stöden inte mer går att finansiera?

Det är inte bara Jędrasik som säger mig att Polen idag påminner om Polen på 1980-talet.

Då finansierade Partiet (kommunisterna) det polska socialsystemet med pengar direkt från Moskva.

Om Tysklands och därmed Polens ekonomi snart stagnerar och Bryssel inte lika ivrigt fortsätter att dela ut pengar till Warszawa är Partiet (Lag och rättvisa) illa ute.

Trots sin populära anti-EU-retorik måste Kaczyński och hans kumpaner vara försiktiga med att bränna de sista broarna i EU.

Det kan bli ett nytt 1989 liksom, om än lite mindre dramatiskt.

Trots sin anti-EU-retorik, som är populär bland väljarna, måste Kaczyński och hans kumpaner vara försiktiga med att bränna de sista broarna i EU.

För egentligen är både Lag och rättvisa och det polska folket EU-vänliga. De vill bara ha ett mer konservativt EU med mera bestämmanderätt i medlemsländerna.

- Det blir inte lättare, sa alltså Kaczyński i går kväll.

Risken att ett parti med full politisk makt begår fatala misstag är alltid stor, det har historien visat.

Det är som att köra en automatväxlad bil - när det bara finns två pedaler är risken större att du trycker på gasen när du borde bromsa.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes