Hoppa till huvudinnehåll

Kommer du ha råd med julklappar i år? Var tredje av oss riskerar en hård skattesmäll i december – men du hinner ännu rädda situationen

Skattebyråns logo på en rappad gul vägg.
Skattekorten ändrades i början av året. Skattebyråns logo på en rappad gul vägg. Bild: Yle/ Axel Nurmio skatt,Skatteförvaltningen,skattebyrå,beskattning,Finska Skatteförvaltningen

En tredjedel av löntagarna har för låg inkomstgräns i sitt skattekort. Det betyder att många kan åka på en skattesmäll i slutet av året då man är tvungen att betala skatt enligt den högre tilläggsprocenten.

Då får man mindre pengar i handen än vad man har fått under tidigare månader.

Exempel: Om du tjänar 3 000 euro i månaden, och har tidigare under året betalat 20 procent skatt enligt grundprocenten och går över din inkomstgräns, blir du tvungen att betala enligt en tilläggsprocent som är 40 procent.

Det betyder omkring 600 euro mindre pengar i handen i december.

Det är nog en så stor summa att det känns i den personliga ekonomin,säger ekonom Janne Kalluinen vid Skattebetalarnas centralförbund som kommer med exemplet.

Det här ska du göra om du inte vet vad du har betalat i skatt

  • Sök reda på ditt skattekort och kolla din inkomstgräns
  • Kolla på lönekvittot hur mycket du har tjänat
  • Om du tror att det finns en risk att du går över gränsen ska du kontakta skattebyrån för att söka ett ändringsskattekort
  • Du kan ändra skattekortet online, per telefon eller genom att besöka skattebyrån

Skattesmällen koncentrerar sig till slutet av året i och med man bara har en inkomstgräns i skattekortet.

Inkomstgränsen beaktar årsinkomsterna. Om gränsen är för låg betalar du skatt enligt tilläggsprocenten först i slutet av året om du går över den uppskattade årsinkomsten.

Du löper en stor risk att ha för låg inkomstgräns om dina inkomster har ändras väsentligt från i fjol.

Inkomstgränsen baseras alltid på de inkomster som du har haft föregående år, så länge du inte har sökt ändringar i skattekortet.

Så om du har bytt jobb, fått en löneförhöjning, börjat jobba heltid, eller kanske kommit in i arbetslivet efter att du har studerat klart, lönar det sig att kolla upp ifall du är en av dem som har en för låg inkomstgräns.

För du hinner ännu justera din inkomstgräns om du vill minimera skattesmällen.

Skattesmällen hopar sig till slutet av året på grund av skattekortsreform

Det är första året i år som alla har bara en inkomstgräns i sitt skattekort. Skattekortsreformen ändrade systemet så att alla har en inkomstgräns som utgår från årsinkomsten.

Tidigare kunde var och en välja vilken skattegräns man skulle följa, antingen en årsgräns eller en månatlig inkomstgräns.

De som hade en månatlig inkomstgräns betalade skatt med tilläggsprocenten för varje euro som gick över den månatliga gränsen. Nu då det inte längre är möjligt hopas betalningarna med tilläggsprocent till slutet av året för alla.

– Alla betalar fortfarande samma mängd skatt, men det sker på ett annorlunda sätt, förklarar Annette Nyberg som är byråchef på Nylands skattebyrå.

Skattekorten ändrades för att systemet skulle bli mer flexibelt. Samtidigt har du själv ett större ansvar att följa upp att du har rätt inkomstgräns.

Annette Nyberg poserar framför skatteförvaltningens logotyp.
Annette Nyberg tipsar att du ska kolla inkomsterna några gånger om året. Annette Nyberg poserar framför skatteförvaltningens logotyp. Bild: Yle/ Axel Nurmio skattebyrå,Nyland,Skatteförvaltningen,Finska Skatteförvaltningen,beskattning,skatt,annette nyberg

På Skattebetalarnas Centralförbund ser man ändå tecken på att det måste ha skett någon miss då så många löntagare har för låg inkomstgräns.

– Det verkar som om man inte var beredd på att det skulle gå så här. När en tredjedel av löntagarna har för låg skatteprocent så har man nog glömt något i den här reformen, säger Janne Kalluinen

På Skattebyrån ser man ändå ingen enskild orsak till att det är så många som har fel inkomstgräns.

– Det finns inte en klar orsak varför det är så här. Det beror lite på personen, hurdana inkomster och hurdan livssituation man har. Vissa har börjat jobba mer än i fjol. Sen finns det de som har bytt jobb eller fått löneförhöjning och inte har beaktat det i skattekortet, så det är sådant som påverkar, förklarar Nyberg

Enligt Nyberg finns det också en stor grupp människor som följer noggrant upp sina skatter.

Och om du själv vill vara en av dem som har koll på situationen i nästa år finns det några enkla tips.

Så här följer du upp din skatt

  • Då du får ditt skattekort kolla att inkomstgränsen motsvarar det du själv tror att du kommer att förtjäna
  • Om något verkar fel kan du söka ändring i ditt skattekort
  • Granska att uppgifterna stämmer överens senare på året, till exempel i början av september då du ännu hinner ändra uppgifterna om det behövs
  • Då du räknar din årsinkomst ska du multiplicera din månatliga bruttolön med 12,5-13, eftersom du kan få semesterpeng och andra tillägg som gör att din årslön är mer än tolv gånger din månadslön
  • Du kan också använda skatteförvaltningens räknare för att få räkna ut vad du borde betala i skatt