Hoppa till huvudinnehåll

Kristinestad ser ut att få nej igen – det blir ingen världsarvsstatus

Den trähuskantade Kattpiskargränd i Kristinestad
- Finland ska inte föreslå sådana objekt som redan är överrepresenterade på Unescos världsarvslista, som till exempel historiska städer. Det innebär en klar svårighet på vägen, säger Stefan Wessman på Museiverket. Den trähuskantade Kattpiskargränd i Kristinestad Bild: Yle/Roger Källman Kristinestad,gränd,trähus,Kattpiskargränd

Planen på att trähusdelen i Kristinestad skulle få en plats på Unescos världsarvslista ser inte ut att bli verklighet. I alla fall inte i nuläget.

För ett år sedan lämnade staden Kristinestad in en ansökan till Museiverket om att komma med på den nationella listan från vilken staten nominerar lämpliga objekt till Unesco.

Men det ser inte lovande ut.

- Finland ska inte föreslå sådana objekt som redan är överrepresenterade på Unescos världsarvslista, som till exempel historiska städer. Det innebär en klar svårighet på vägen, säger Stefan Wessman på Museiverket.

Stadsdirektören Mila Segervall har varit i kontakt med Wessman och anser att det är synd att det inte ser ut att gå vägen.

- Det ändrar dock inte det faktum att vi har en väldigt vacker stad som turister tycker om att besöka. Och vi har fortfarande CittaSlow-statusen, påpekar Segervall.

En kvinna i 40-årsåldern med kort mörkt hår. I bakgrunden syns en gata och träd.
Stadsdirektör Mila Segervall tycker det är synd att det inte ser ut att gå vägen den här gången heller. En kvinna i 40-årsåldern med kort mörkt hår. I bakgrunden syns en gata och träd. Bild: Yle/Juho Teir stadsdirektörer,Kristinestad,kvinna,mila segervall

Får nobben för andra gången

Det är inte första gången Kristinestad lämnar in ansökan. Redan år 2010 lämnade man in en ansökan för första gången men fick då nobben. Nu gjorde man alltså ett nytt försök men med en annorlunda ansökan.

Den ansökan som Kristinestad lämnade in för ett år sedan var ett samarbete med Borgå stad om att komma med som en serienominering tillsammans med Raumo som redan finns på Unescos världsarvslista.

För att en serienominering ska gå genom skulle man i det här fallet behöva ha liknande medeltida byggnader och gatusystem i Kristinestad och Borgå som man har i Raumo. Det vill säga de som ingår i en serienominering ska vara av samma typ.

En cyklist med gul tröja cyklar på den stenlagda gatan mellan trähusen i Gamla Raumo.
Raumo med sina medeltida byggnader och gatusystem finns med på Unescos världsarvslista. En cyklist med gul tröja cyklar på den stenlagda gatan mellan trähusen i Gamla Raumo. Bild: Linus Hoffman/Yle världsarv,Raumo,Gamla Raumo

- De har inte det här i Kristinestad. Då finns alternativ två som innebär att man gör en helt ny serienominering där alla ska passa in. Kanske något om nordiska trähusstäder, säger Wessman.

Det alternativet innebär Raumo skulle dras bort från Unescos världsarvslista för att ingå i en ny serienominering med Kristinestad och Borgå.

Mila Segervall kan inte i det här skedet säga om staden nu ger upp eller ifall man gör fler försök att komma med på världsarvslistan.

- Jag vill att vi tar upp det till diskussion på stadsstyrelsens nästa möte och så ser vi efter de diskussionerna hur vi går vidare.

Ministeriet fattar beslut om den nationella listan

Museiverket har haft en arbetsgrupp tillsatt för att ta fram en lista men det är Undervisnings- och kulturministeriet i slutändan som ska fatta beslut om den.

Arbetsgruppen är klar med sitt arbete och har avgett rapport till ministeriet men nu har ministeriet begärt tilläggsuppgifter.

- Vi hoppas få det klart under hösten, säger Wessman.

Ett objekt bör finnas minst 1,5 år på den nationella listan innan det kan nomineras som ett världarvsobjekt för Unesco.