Hoppa till huvudinnehåll

Lappträsk föreslås satsa på kommuntillägg till hemvårdsstödet - småbarnsförälder: Det gör stor skillnad

Två barn i rosa overaller står utomhus. De håller i var sitt gosedjur.
Lappträskflickorna Bella och Ellen visar upp sina gosedjur. Mamma Jenni Bergman tycker att det planerade kommuntillägget är en bra sak. Två barn i rosa overaller står utomhus. De håller i var sitt gosedjur. Bild: Yle/Mira Bäck barn (familjemedlemmar),Lappträsk,Ellen Bergman

Snart kanske barnfamiljer i Lappträsk får 150 euro extra i månaden för att sköta barnen hemma. Kommunen planerar ta i bruk ett kommuntillägg till hemvårdsstödet.

- Jag tycker det är jättebra för det är många som behöver det. Ens lite till betyder jättemycket för många, säger Jenni Bergman.

Hon har precis hämtat sina barn från Trolldalens daghem i Kapellby. Den här dagen blev lite kortare än vanligt eftersom minstingen Ellen blivit förkyld.

Hemvårdsstödets kommuntillägg

I hemvårdsstödet ingår:

  • En vårdpenning, som inte är beroende av familjens inkomster
  • Ett vårdtillägg, som påverkas av familjens inkomster
  • Ett kommuntillägg, om hemkommunen betalar ut ett sådant

Om ett barn under tre år vårdas hemma har man rätt till hemvårdsstöd. Stödet kan också betalas för de syskon som är under skolåldern och vårdas hemma, men utbetalningen av hemvårdsstödet upphör senast när det yngsta barnet fyller tre år.

Källa: Folkpensionsanstalten

Bergman jobbar inom äldreomsorgen. Om hon skulle ha kunnat få kommuntillägg utanpå hemvårdsstödet så kanske hon skulle ha stannat hemma lite längre - men bara kanske.

- Jag var hemma i två år och sen tyckte jag att jag vill göra någonting annat, säger Bergman.

Hon tror att kommuntillägget i någon mån kan inverka på hur länge föräldrar väljer att sköta sina barn hemma.

Gör stor skillnad

Det säger också Tuula Heikkilä. Hon har nyligen återvänt till arbetslivet efter att ha varit hemma med sitt barn i tre år.

- När jag var hemma så hade vi det betydligt tuffare ekonomiskt än nu eftersom enbart min man jobbade. Hemvårdsstödet som sådant är ganska litet, säger Heikkilä.

En kvinna i lila jacka står utanför ett blått trähus. Kvinnan tittar in i kameran.
Tuula Heikkilä. En kvinna i lila jacka står utanför ett blått trähus. Kvinnan tittar in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck Lappträsk,föräldrar,kvinna,människor,Tuula Heikkilä

Hon minns att summan som dök upp på kontot var kring 270 euro. 150 euro till är en ganska stor ökning.

- Särskilt för dem som har flera barn eller som vill ha flera barn så tror jag att det gör stor skillnad, säger Heikkilä.

Timo Laine är på väg in genom daghemmets port för att hämta sin fyraåring. Han berättar att han valt att jobba halvtid för att ha mera tid hemma med barnen.

Liksom de andra föräldrarna Yle Östnyland träffar tycker han också att kommuntillägget är en bra sak.

- Den pengen kan till exempel sättas på barnens hobbyer, något som många inte har råd med nu. Summan skulle i ganska hög grad gå till att öka barnets välbefinnande, säger Laine.

En man i svart jacka står utanför porten till ett daghem, en träbyggnad i gult och blått. Mannen tittar in i kameran och ler.
Timo Laine. En man i svart jacka står utanför porten till ett daghem, en träbyggnad i gult och blått. Mannen tittar in i kameran och ler. Bild: Yle/Mira Bäck Lappträsk,man,människor,daghem,Timo Laine

Han tror att han själv eller hans fru säkert skulle ha varit hemma med barnen längre om kommuntilllägget skulle ha funnits att få redan tidigare.

Jenni Bergman, Tuula Heikkilä och Timo Laine tror alla att kommuntillägget kan vara en faktor som lockar barnfamiljer till kommunen.

- Så klart. Utan vidare, säger Laine genast.

- Om någon barnfamilj funderar på att flytta hit så är det här säkert en sådan grej som de kollar upp, säger Heikkilä.

Kommunen vill satsa på barnfamiljer

Hur mycket hemvårdsstöd du får beror på om kommunen du bor i betalar ut ett kommuntillägg. Lappträsk har de senaste åren inte betalat ut ett kommuntillägg. Nu planerar kommunen att införa det igen 2020.

Enligt förslaget ska Lappträsk från och med den 1 april 2020 betala ett kommuntillägg på 150 euro för ett barn som inte fyllt tre år per familj. Det blir inget kommuntillägg för syskon.

Hur mycket kommuntillägget kommer att kosta beror på hur många familjer i Lappträsk som ansöker om stödet.

- Det är svårt att säga men det kan vara att det blir ungefär 50 000 euro per år, säger bildningsdirektör Pia Aaltonen.

Ett barn i rosa overall håller upp ett gosedjur bredvid sitt ansikte, visar tungan och tittar in i kameran.
Lillasyster Ellen ... Ett barn i rosa overall håller upp ett gosedjur bredvid sitt ansikte, visar tungan och tittar in i kameran. Bild: Yle/Mira Bäck barn (familjemedlemmar),Lappträsk,Ellen Bergman
Ett barn i rosa overall begraver ansiktet i ett gosedjur och ser lyckligt ut. Flickan står utomhus i höstlandskap.
... och storasyster Bella. Ett barn i rosa overall begraver ansiktet i ett gosedjur och ser lyckligt ut. Flickan står utomhus i höstlandskap. Bild: Yle/Mira Bäck barn (familjemedlemmar),Lappträsk,Bella Bergman

Det blir billigare än att dra i gång en ny daghemsgrupp, vilket skulle kosta cirka 80 000 euro på årsnivå.

- För att ha en grupp till behöver vi en lärare och två barnskötare, så att det skulle vara billigare att ha det här tillägget i stället, säger Aaltonen.

Den som läser föredragningslistan får uppfattningen att det finns för lite dagisplatser i Lappträsk.

Bildningsdirektör Pia Aaltonen säger att det inte är ont om dagisplatser just nu, och kommunen måste hur som helst ordna den service som behövs.

- Vi har fått mera barn till kommunen. Vi måste gardera oss för framtiden. Vi vill satsa på kommuntillägget också för att vi är en människoorienterad kommun. Vi vill stödja våra barnfamiljer i kommunen.

På onsdag kväll ska fullmäktige i Lappträsk fatta beslut om hemvårdsstödets kommuntillägg.