Hoppa till huvudinnehåll

Linnéa Henriksson svingar ordförandeklubban i Raseborgs stadsfullmäktige

Tågpendlaren Linnea Henriksson sitter i en tågkupé
Linnéa Henriksson jobbar i Åbo och tågpendlar dit från sitt hem i Ekenäs. Tågpendlaren Linnea Henriksson sitter i en tågkupé Bild: Maud Stolpe/Yle Karis,trafik

SFP-politikern Linnéa Henriksson tar över ordförandeposten i Raseborgs stadsfullmäktige. Hon efterträder Thomas Blomqvist som nu ska koncentrera sig på sina ministeruppdrag.

Linnéa Henriksson valdes på stadsfullmäktigemötet på måndagskvällen (14.10).

- Att efterträda Thomas (Blomqvist) är att ta över ganska stora skor. Jag ska göra mitt bästa, sade Henriksson och tackade fullmäktige för förtroendet.

Henriksson jobbar som universitetslärare vid Åbo Akademi i Åbo.

Hon fick 160 röster (1,1 procent av rösterna) i kommunalvalet 2017.

Hon uppgav då i valkompassen att hon förutom svenska och finska också pratar engelska, tyska och ryska.

Henriksson är i fyrtioårsåldern. Hon är gift och har tre barn och familjen bor i Ekenäs.

Linnéa Henriksson var en av de lokalpolitiker som tidningen Västra Nylands chefredaktör Marina Holmberg i förra veckan lyfte fram i sin ledare om ordförandevalet.

Andra ordföranden sedan 2009

Det här är första gången som någon annan än Thomas Blomqvist blir fullmäktigeordförande i Raseborg.

Blomqvist har hållit i ordförandeklubban sedan Raseborgs stad skapades år 2009. Före det var han ordförande för Ekenäs stadsfullmäktige.

Thomas Blomqvist slutar som fullmäktiges ordförande i Raseborg eftersom han numera är minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Han fortsätter ändå som vanlig fullmäktigeledamot.

Fanns flera kandidater inom SFP

SFP:s fullmäktigegrupp röstade fram sin ordförandekandidat på ett möte på söndagskvällen (13.10). Omröstningen på mötet var sluten, det vill säga det fanns flera kandidater för posten.

SFP:s gruppordförande Filip Björklöf presenterade partiets kandidat i fullmäktigesalen på måndagen. Efter en kort paus konstaterades att det inte fanns några andra kandidater för posten och Henriksson blev därför enhälligt vald till ny ordförande.

SDP:s gruppfullmäktigeordförande Camilla Grundström konstaterade att det är bra med en kvinna på posten men önskade att SFP hade meddelat sin kandidat på förhand och tagit med de andra partierna i processen.

Artikeln uppdaterades 14.10.2019 klockan 18.56 med ett citat av Linnéa Henriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland