Hoppa till huvudinnehåll

Minst tretton mexikanska poliser mördade i attack i drogkartellområde

Aguililla på en karta.
Aguililla ligger ungefär 400 km väster om Mexico City. Aguililla på en karta. Bild: Kartdata/Google Mexiko,Aguililla

Den mexikanska delstaten Michoacán har länge plågats av våldsamma revirstrider mellan drogkarteller. Striderna gängen emellan har tagit en sällsynt brutal vändning.

Enligt det mexikanska säkerhetsministeriet har minst tretton poliser skjutits ihjäl från ett bakhåll på orten Aguililla i västra Mexiko.

Poliserna lockades till ett hem med hjälp av ett telefonsamtal. Väl på plats uppges flera beväpnade personer ha börjat skjuta mot poliserna.

Händelsen beskrivs som ett av de blodigaste angreppen mot säkerhetsstyrkorna i landet sedan president Andrés Manuel López Obrador kom till makten i december.

Gärningspersonerna lämnade efter sig meddelanden som varnade polismyndigheten för att blanda sig i kartellernas verksamhet.

Våldsamheter har förekommit förr

Säkerhetsministeriet ser ytterst allvarligt på saken och uppger att man inte skyr några som helst medel för att hitta de skyldiga och ställa dem till svars.

Poliser har tidigare fått sätta livet till i kampen mot droger och drogkartellerna i Mexiko.

Kartellen CJNG, som har ett starkt fotfäste i Michoacán, anklagas bland annat för att ha dödat närmare 30 poliser under oroligheter i delstaten Jalisco år 2015.

Den senaste tiden har det blivit allt mer våldsamt i kampen mellan drogkartellerna i Michoacán och invånare i delstaten befarar att det ska bli lika blodigt som under de värsta åren mellan 2006 och 2012.

Källor: Reuters, AFP, National Post, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes