Hoppa till huvudinnehåll

Omfattande störningar i it-system och nätförbindelser - statsförvaltningen och Neste drabbade

Biodieselanläggning med andra produktionsenheter i bakgrunden
Raffinaderiet i Sköldvik i Borgå hör till de drabbade anläggningarna. Biodieselanläggning med andra produktionsenheter i bakgrunden Bild: Yle/ Stefan Paavola Sköldvik,Neste Abp,biobränslen,Borgå

Det rapporteras om omfattande störningar i it-system på måndagsmorgonen. Statsförvaltningen och oljebolaget Neste meddelade om problemen nästan samtidigt.

Oljebolaget Neste rapporterar om omfattande störningar i sina datasystem. Störningen uppges påverka bolagets verksamhet i Finland och Baltikum.

- Vi utreder saken som bäst, det enda vi kan uppge är att störningen gäller våra it-system, säger man vid Nestes pressavdelning. Man tar inte ställning till frågan om det är en störning som kommer utifrån, eller ett internt fel.

Störningen påverkar bolagets raffinaderier, bland annat de i Sköldvik i Borgå och i Nådendal.

Dessutom störs verksamheten vid terminaler och cisternområden. Det blir enligt bolagets formulering förseningar i distributionen av produkter.

Flera statliga enheter hade dataproblem

För statsförvaltningens del uppgavs tio olika enheter vara drabbade av nätstörningar på morgonen. Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori meddelade tidigt att man hade lokaliserat felet.

På förmiddagen meddelade Valtori att nätverken fungerar som normalt igen.

Artikeln uppdaterades kl 11.15 med uppgiften om att de statliga nätverken fungerar.