Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen vann överraskande borgmästarvalet i Budapest - Orbans styrande parti förlorade även i flera andra städer

Gergely Karácsony vid ett podie. Han leer, bakom honom står ungefär tio personer och applåderar.
Den blivande borgmästaren Gergely Karácsony underströk att det var oppositionspartiernas samarbete som ledde till segern i Budapest Gergely Karácsony vid ett podie. Han leer, bakom honom står ungefär tio personer och applåderar. Bild: AFP / Lehtikuva Ungern,borgmästare,Gergely Karácsony

Oppositionen i Ungern har överraskande vunnit borgmästarvalet i Budapest och i minst nio andra städer. Den rödgröna oppositionskandidaten Gergerly Karacsony beskriver segern i Budapest som historisk eftersom det här var den konservativa premiärministern Viktor Orbans första valförlust sedan år 2010.

Orban och hans regeringsparti Fidesz gjorde sitt sämsta val sedan år 2010, särskilt i större städer.

Den enade oppositionen ser ut att gå mot seger i tio av Ungerns 23 största städer, medan Fidesz klarade sig bättre i sina traditionellt starkaste områden på landsbygden och i mindre städer.

Budapest var ändå den mest uppmärksammade framgången för oppositionen.

Budapest är en stor seger, men genombrottet i flera andra städer är lika viktigt. Det här är den första sprickan i Orbans styre

Den förre stadsdelsborgmästaren, den 44 årige rödgröna kandidaten Gergerly Karacsony har fått 50,8 procent av rösterna när drygt 90 procent av rösterna har räknats.

Fidesz kandidat, den sittande borgmästaren Istvan Tarlos som fick endast 44 procent av rösterna, har redan erkänt sin förlust medan oppositionsanhängare jublar över segern.

Regeringen försäkrar att den kommer att respektera valresultatet.

- Vi noterar resultatet. Det enda vi kan säga är att vi är redo att samarbeta i folkets och Budapests intressen, konstaterade Viktor Orban på söndag kväll.

Även valsegraren försäkrade att han är samarbetsvillig.

- Kampanjen är över, nu börjar arbetet. Jag vill ha relationerna mellan Budapest och regeringen på ett nytt plan. Vi gör oss inte redo för krig, utan samarbete, sade Karacsony.

- Vi tar denna stad från 1900-talet till 2000-talet. Budapest kommer att vara grönt och fritt!

Oberoende analytiker var inte övertygade om att Fidesz och Orban faktiskt går in för samarbete, utan den allmänna opinionen tycks vara att den konservativa, nationalistiska regeringen kommer att fortsätta på sin hårdföra linje gentemot regeringskritiker.

- Om man utgör från vad de har gjort sedan valsegern år 2010, så tror jag inte på mer moderata tongångar från Fidesz. De kommer att fortsätta på den inslagna vägen och bli om möjligt ännu tuffare, förutspådde analytikern Bulcsu Hunyadi.

Ungerns premiärminister Viktor Orban reagerar.  Han har fört sin vänsterhand till pannan och blundar.
Premiärminister Viktor Orban försäkrar att han vill samarbeta med oppositionen, men det är många som är skeptiska Ungerns premiärminister Viktor Orban reagerar. Han har fört sin vänsterhand till pannan och blundar. Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER Viktor Orbán,Ungern

Enad opposition inför parlamentsvalet 2022

Den 44 årige Karacsony representerar det rödgröna partiet Dialog som är västorienterat och betydligt mer liberalt än Fidesz, särskilt i miljöfrågor.

Han underströk att segern inte skulle ha varit möjligt om oppositionspartierna inte hade samarbetat så som de gjorde.

Fem olika vänster- och miljöpartier enades om en gemensam kandidat och samma mönster upprepades i flera andra städer där oppositionen vann.

Forskaren Andras Biro-Nagy säger att valets stora nyhet är att oppositionen vann även på andra håll är i Budapest som traditionellt har hört till oppositionens starkaste fästen.

Oppositionspartierna nådde sina största framgångar på många år tack vare sin nya samarbetsstrategi.

- Budapest är en stor seger, men genombrottet i flera andra städer är lika viktigt. Det här är den första sprickan i Orbans styre och det är säkert att oppositionen fortsätter på samma linje, tror Andras Biro-Nagy.

Källor:Reuters, AFP, AP