Hoppa till huvudinnehåll

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.




Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.
Strömsö (tv-program),vegval

Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

Gott och lätt. Jag brukar koka en stor sats bönor och frysa in i passliga påsar. Inhemska bondbönor är dessutom ett stort plus.

Jag har hittat på receptet och freestylar alltid, så måtten är riktgivande. Men supergott att äta som hamburgare. Gott med t.ex. salsa och crème fraiche.

Linda Råholm

Ingredienser till 8 biffar

  • 5 dl kokta bondbönor
  • 1 ägg
  • 3 msk psyllium
  • 3/4 dl majsmjöl/soijamjöl eller liknande
  • 1 rågad msk jordnötssmör
  • 1 tsk tahini (valfritt)
  • 1 sprutt riktigt hot chilisås
  • 1 tsk garam masala
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 skvätt soja
  • salt o peppar
  • sesamfrön och solrosfrön för panering
  • olja för stekning

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser. Mixa med stavmixer eller mosa med gaffel. Behöver inte bli helt slät, det är gott med lite grövre struktur.
  2. Tillsätt mera psyllium och mjöl om smeten är för lös. Rulla till bollar, små biffar eller stora hamburgerbiffar.
  3. Doppa i en blandning av solrosfrön och sesamfrön. Stek gyllenbruna i rikligt med olja på medeltemperatur.

Servera i hamburgare med valfria tillbehör eller med potatis och lämplig sås.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: