Hoppa till huvudinnehåll

Simhallsgolvet i Borgå renoverat men fortfarande halt: "Vi är inte nöjda med slutresultatet"

Ett vått golv i en simhall.
Den nya golvytan har bearbetats med skurmaskin och antihalkämne men är fortfarande hal. Ett vått golv i en simhall. Bild: Yle/Rebecka Svedberg Borgå,Simhall,renovering,borgå simhall

Det var i somras som golvet renoverades. Det keramiska kaklet byttes ut till en polyuretanbaserad beläggning som visade sig vara hal. Trots att golvet behandlats är det fortfarande halt.

Golvet har bearbetats dagligen med en skurmaskin och företaget som renoverade golvet har dessutom bearbetat golvet med ett halkskyddsämne.

- Ännu är vi inte riktigt nöjda med slutresultatet. Vi skulle gärna ha en ännu strävare yta för golvet är ännu halt, säger förmannen för Borgå stads idrottsanläggningar, Max Roos.

Golvytan ska bearbetas ännu en gång

Tanken med golvrenoveringen var att göra golvet mera underhållsvänligt.

Kakel kräver mera underhåll och reparationer och varje år var staden tvungen att reparera skador.

Den nya golvbeläggningen är lättare att underhålla men har istället fört med sig andra problem.

- Vi har haft en del halkningsolyckor. Så är det i och för sig alltid i simhallar, så det är svårt att avgöra om olyckorna har just med halkan att göra. Vi utgår i alla fall ifrån att varje halkningsolycka är en olycka för mycket och vi måste reagera, säger Roos.

Det har staden nu gjort och som bäst väntar man på att leverantören av den nya golvytan ska komma för att bearbeta ytan ännu en gång.

Vattenpölar vid golvbrunnarna

En annan sak som inte heller fungerat tillfredsställande är fallet vid golvbrunnarna.

I stället för att vattnet söker sig till golvbrunnarna, samlas vattnet vid vissa golvbrunnar i pölar strax invid.

Pölarna resulterar i ett ännu halare golv.

- Det är ett större och ett helt annat projekt. Om alla lutningar inte är korrekt byggda, behöver vi också fixa dem men det kräver lite mera tid, säger Roos.

Renoveringen av golven och av barnbassängen som i somras fick en ny konstruktion av stål var bara en närmast kosmetisk renovering.

En grundligare renovering av Borgå simhall kommer att bli aktuell om cirka 15 år.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland