Hoppa till huvudinnehåll

Stämpla namn och budskap på metall – gör egna smycken och skyltar

Personliga texter och budskap har blivit en del av vår vardag. Med metallstämplar kan du göra egna smycken, skyltar, odlingspinnar och andra unika presenter till dig själv eller någon annan.

"Ingen reklam tack" är en enkel skylt som sparar ca 50 kg papper per person och år. Ett lätt sätt att spara både miljö och pengar. Passa på och gör en matchande namnskylt till postluckan eller brevlådan.

Skylt i metall med texten "ingen reklam tack"
Skylt i metall med texten "ingen reklam tack" Bild: Yle/ Lee Esselström metallarbeten,Strömsö,stämplar (redskap)

Armband med ditt nya motto hjälper dig nå ditt mål.

Armband med text på en handled
Ett armband med texten "mindset is everything" stämplad i metallen Armband med text på en handled Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,metallarbeten,stämplar (redskap)

Ett halsband med ett budskap till mottagaren för att visa din omsorg är en fin gåva.

halsband med en metallring med stämplad text på
Halsband med texten "relax refresh recharge" stämplat i metallen halsband med en metallring med stämplad text på Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,metallarbeten,stämplar (redskap)

Nyckelringar är alltid roliga att göra.

Nyckelring i metall med texten "we do not have to agree on anything to be kind to one another"
Nyckelring i metall med texten "we do not have to agree on anything to be kind to one another" Bild: Yle/ Lee Esselström metallarbeten,Strömsö,stämplar (redskap)

Återanvänd dina gamla bestick och gör odlingspinnar av gamla skedar

skedar som stämplats med text
Gamla skedar kan återanvändas som odlingspinnar med stämplad text skedar som stämplats med text Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,metallarbeten,stämplar (redskap)

Du behöver:

 • en gammal ovass kökssax eller en metallsax
 • metallbokstäver
 • hammare
 • en bit trä som underlag
 • metallfil
 • permanent svart tusch
 • nagellackborttagningsmedel
 • bomullspinnar
 • fint sandpapper

Kanske du också behöver: tång, trasa, något att böja runt, måttband, blyertspenna, handskar, grov spik, halsbandskedja, nyckelring, m.m.

Samt den metall du vill använda: konservburkar, gamla skedar, aluminiumskivor, aluminiumband, ringar, stickor eller plattor i olika form.

Gör så här:

 • Om du inte använder en färdig form så klipp till önskad bit av en konservburk eller annat material. Klipper du i konservburkar så använd handskar eftersom det lätt blir vassa hörn och kanter.
Hammare, metallstämplar samt en aluminiumbit med text på en träbit
Hammare, metallstämplar samt en aluminiumbit med text på en träbit Bild: Yle/ Lee Esselström metallarbeten,Strömsö,stämplar (redskap)
 • Stämpla valfri text på metallen med metallstämplar och hammare. Olika material är olika mjuka så det kan vara bra med en testbit så att du ser hur hårt och hur många gånger du ska slå på metallstämpeln för att få önskat resultat.
Metallplatta med instansade bokstäver som svärtats med tusch
Metallplatta med instansade bokstäver som svärtats med tusch Bild: Yle/ Lee Esselström metallarbeten,Strömsö,stämplar (redskap)
 • Svärta bokstäverna med en permanet tusch och putsa bort extra tusch med en bomullspinne och lite nagellackbortagningsmedel. Torka sedan med andra ändan.
Aluminumplatta med svärtad text och en bomullspinne på en träplatta
Aluminumplatta med svärtad text och en bomullspinne på en träplatta Bild: Yle/ Lee Esselström metallarbeten,Strömsö,stämplar (redskap)
 • Fila kanterna med en metallfil om du inte använder en färdig platta som redan har bra kanter.
sax, sandpapper, metallfil och aluminiumbricka med text på ett bord
sax, sandpapper, metallfil och aluminiumbricka med text på ett bord Bild: Yle/ Lee Esselström metallarbeten,Strömsö,stämplar (redskap)
 • Slipa även med ett fint sandpapper tills kanterna inte är vassa. På egengjorda plattor är det viktigt att klippa hörnen runda innan du filar och slipar om du t.ex. gör en nyckelring eller en halsbandsplatta, så att ingen skadar sig på den.
nyckelring, spik och metallbricka med hål
nyckelring, spik och metallbricka med hål Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,metallarbeten,stämplar (redskap)
 • Du kan göra hål i plattan med en stor spik. Slå spiken genom metallen från båda sidorna och fila sedan ner metallen och slipa med sandpapper.
Olika föremål i metall med stämplad text
Olika föremål i metall med stämplad text Bild: Yle/ Lee Esselström metallarbeten,Strömsö,stämplar (redskap)