Hoppa till huvudinnehåll

Tero Pitkämäki kastar in handduken – en lång och framgångsrik karriär är över

Tero Pitkämäki sitter och tittar framåt.
Tero Pitkämäki har fattat sitt beslut. Tero Pitkämäki sitter och tittar framåt. Bild: Lehtikuva Tero Pitkämäki

Efter två skadefyllda säsonger är det dags att sätta punkt. Tero Pitkämäki meddelade i dag att han har gjort sitt som elitidrottare. När det inte gick att uppnå den form man skulle vilja vara i tog glöden och motivationen slut, sade den sjufaldiga mästerskapsmedaljören i dag på en presskonferens.

Spjutkastaren Tero Pitkämäki har inte haft det lätt de senaste åren. En knäskada under Paavo Nurmi Games i juni 2018 satte punkt för den säsongen och den här sommaren gick om intet på grund av rehabilitering.

När det i augusti blev klart att Pitkämäki inte skulle kunna tävla den här säsongen ville han få lite distans till idrotten innan han kunde börja fundera på framtiden.

Nu har Pitkämäki tänkt klart och valet föll på att avsluta karriären, meddelade han på en presskonferens i Kuortane i dag.

– Det här är nog ett slags sorgearbete för mig. Även om jag var medveten om att den här dagen kommer och kunde förbereda mig för detta, så känns det ganska tomt. Lyckligtvis är spjutkastning bara idrott och det finns mycket annat i livet också, sade Pitkämäki på presskonferensen.

Glöden och motivationen slut

Pitkämäki hade tidigare meddelat att han senast skulle sluta efter OS i Tokyo 2020.

Spjutkastaren berättade under presskonferensen att knäet nog blivit bättre under sommarens lopp, men att benens fysik inte var på samma nivå som förr. På träningarna lyckades han få till 75-meterskast, vilket inte var tillräckligt för att tävla om en plats i årets VM i Doha.

– Det här är inte knäets fel, men nu var inte benens fysik längre i det skick som skulle krävas. Benen har varit min styrka, tack vare dem har jag fått till långa kast.

– När det blev klart för mig att jag inte är i den form jag vill vara i, och inte kan uppnå den formen, så tog glöden och motivationen slut, förklarade Pitkämäki.

36-åringen är en av Finlands främsta spjutkastare genom tiderna. Under sin långa karriär vann han sju mästerskapsmedaljer och blev världsmästare i Osaka 2007. I Kalevaspelen blev det åtta guld och sammanlagt tretton medaljer.

"Helheten avgjorde"

Pitkämäki medgav att det sist och slutligen fanns flera orsaker till beslutet. Beslutet om att lägga av säger han sig ha funderat på ända sedan vårvintern.

– Helheten avgjorde. Enbart de olympiska spelen räckte inte som orsak för att fortsätta, förklarade Pitkämäki, som nämnde VM-guldet i Osaka 2007 som karriärens höjdpunkt.

Pitkämäkis personliga rekord från 2005 är 91,53 och det placerar honom på elfte plats på alla tiders lista med den nuvarande spjutmodellen.

Spjutkastaren har valts till årets idrottare i Finland vid tre tillfällen.

Tero Pitkämäkis kast gav silver i Moskva 2013.
Pitkämäki vann sammanlagt sju mästerskapsmedaljer: EM-silver i Göteborg 2006, VM-guld i Osaka 2007, OS-brons i Peking 2008, EM-brons i Barcelona 2010, VM-silver i Moskva 2013, EM-brons i Zürich 2014 och VM-brons i Peking 2015. Tero Pitkämäkis kast gav silver i Moskva 2013. Bild: EPA/KerimOkten/AllOverPress spjut

Vad framtiden för med sig har Pitkämäki inte funderat på särskilt mycket ännu.

– Det är en bra fråga. Jag är ganska öppen för det mesta som kommer emot, det finns ingen egentlig plan eller tidtabell. Särskilt bråttom är det inte med arbetssökandet, jag har tre små barn som kräver sin tid, sade Pitkämäki.