Hoppa till huvudinnehåll

Tero Pitkämäkis beslut kom som en överraskning för tränaren Hannu Kangas: "En fantastisk resa tillsammans med en fantastisk människa"

Tero Pitkämäki dricker kaffe och Hannu Kangas tittar framåt.
Hannu Kangas och Tero Pitkämäki på presskonferensen i Kuortane. Tero Pitkämäki dricker kaffe och Hannu Kangas tittar framåt. Bild: Lehtikuva Tero Pitkämäki,Hannu Kangas

I 23 år fungerade Hannu Kangas som Tero Pitkämäkis tränare. När Pitkämäki i dag meddelade att karrären var slut hyllade en rörd Kangas sin adept. 23 gemensamma år är något helt otroligt, sade tränaren.

På en presskonferens i Kuortane i dag meddelade spjutkastaren Tero Pitkämäki att han lägger ned sin elitsatsning. På plats i Kuortane fanns även Pitkämäkis tränare Hannu Kangas, som fick veta om beslutet i onsdags.

– Förstås har man vetat att denna dag skulle komma, men ändå måste jag medge att ett sådant här beslut kommer som en överraskning, sade Kangas.

51-åriga Kangas hann fungera som Pitkämäkis tränare i 23 år.

– Tillsammans med Tero har man upplevt allt; glädjestunder, besvikelser och skador. Det har varit en fantastisk resa tillsammans med en fantastisk människa, konstaterade tränaren.

Pitkämäkis sista tävling kom att bli Paavo Nurmi Games i Åbo i fjol, där han skadade sitt knä.

– På sommaren var det en lite förtvivlad känsla, eftersom jag verkligen ville att Tero skulle ha uppnått en tillräcklig form för Doha. Jag hoppades själv också på det ännu på vårvintern. Men sommaren var en kamp mot klockan, sade Kangas.

– Tero har alltid sagt att han vill kasta med den absoluta världseliten. Det att Tero inte kände att han skulle kunna kämpa om medaljer i Tokyo var nog den största orsaken till beslutet.

Som höjdpunkt i Pitkämäkis karriär lyfte Kangas fram VM i Osaka 2007, där en Pitkämäki i toppform kammade hem guld. Något annat som Kangas var stolt över är Pitkämäkis återkomst efter skadeproblemen år 2013, då han till slut fixade VM-silver.

Kangas sade att han naturligtvis skulle ha fortsatt som Pitkämäkis tränare, ifall 36-åringen inte hade slutat. Nu fortsätter han i stället att träna spjutkastarna Toni Keränen och Jenni Kangas, samtidigt som han också fungerar som kulstötningstränare.

– Jag stöder Teros beslut, det är frågan om hans karriär, inte min. 23 gemensamma år är något helt otroligt, slog Kangas fast.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport